250 000 extra på kvällens Topptips!

Till laget!

Expekt skaffar ny licens – Ny bonus till ALLA spelare!

Hämta bonusen här!
Axel Andersson
Publicerad: 18/9 2023 kl 12:26

EM-guld till Sverige i bordtennis!

För första gången på 21 år så står Sverige högst upp på tronen igen vad gäller den europeiska bordtennisen! Efter en rafflande turnering på hemmaplan i Malmö så lyckades de svenska herrarna efter många om och men ta sig över mållinjen och slå in matchbollen!

21 år sedan senaste guldet!

År 2002 så stod de svenska herrarna senast högst uppe på podiet i lagsammanhang i bordtennis. Den gången var spelplatsen Zagreb, men motståndet i form av Tyskland var detsamma. Precis nu som då, så fann Sverige en viss Timo Boll på andra sidan nätet. Den nu 42 år gamla tysken som de svenska spelarna växte upp med att se på tv, är nu återigen besegrad i lag-sammanhang. 

De svenska herrarna som spelade finalen, och förde upp Sverige på tronen igen efter 21 års väntan var:

  • Truls Möregårdh
  • Mattias Falck
  • Kristian Karlsson

Tuff väg mot Em-guldet

Sveriges resa mot det efterlängtade EM-guldet blev allt annat än en dans på rosor. Efter att de svenska herrarna planenligt promenerat sig igenom gruppspelet och åttondelsfinalen, så stötte man på problem i kvartsfinalen.

På andra sidan nätet stod Ungern. En nation som Sverige klev in som stora favoriter emot. Truls Möregårdh inledde med att ta en trygg 3-0 seger vilket lugnade publiken tidigt. Ett par stunder senare var Sverige helt plötsligt i ett 1-2 underläge då Kristian Karlsson och Anton Källberg båda två förlorat mot ungerskt motstånd. Pressen var nu monumental på ett Sverige som inte hade råd med fler förluster.

Sverige kvitterade sedermera till 2-2 efter att Truls Möregårdh stått för en stabil prestation och besegrat Adam Szudi. Allt låg nu i Kristian Karlssons händer, som skulle gå upp mot Bence Majaros.

Karlsson befann sig snabbt i ett 0-2 underläge i set, vilket gjorde problemen allt större. Karlsson kravlade sig sedan tillbaka till 2-2 i set, och ett avgörande set väntade. Slutsiffrorna skrevs till 13-11 efter att Karlsson räddat hela tre matchbollar. Sverige vann därav lagmatchen med 3-2 och avancerade till semifinal med ett nödrop.

Franskt motstånd i semifinalen!

I semifinalen väntade ett ungt och hungrigt Frankrike, som dessutom fick bästa möjliga start. Sveriges etta, Truls Möregårdh, hade inte mycket att säga till om mot den unge Felix Lebrun och svenskarna hamnade tidigt i problem. 

Den andra matchen blev en nyckelmatch. Mattias Falck klev in mot den mycket duktige Alexis Lebrun och hamnade i ett 1-2 underläge. Vid förlust här för Mattias, så skulle det mycket till för att Sverige skulle vända på steken. Mattias Falck höll dock nerverna i styr och visade upp en imponerande spel när det krävdes som allra mest. 1-2 vändes till 3-2, och Sverige hade kvitterat i lagmatchen.

Mattias Falcks vändning från 1-2 till 3-2 blev matchavgörande!

Sverige flög sedan fram av bara farten efter Mattias vändning. Kristian Karlsson och Truls Möregårdh tog en varsin seger vilket ledde till slutresultatet 3-1 i matcher. Nu väntade en final mot de tyska dominanterna.

EM-Guld 2023!

Sverige klev in som favoriter i finalen mot Tyskland, och efter det darr som varit på ribban i kvartsfinalen så kändes laget oövervinnliga. Truls Möregårdh gav svenskarna en tidig ledning efter att ha besegrat tyske Benedikt Duda med 3-0 i set.

Tyskland kvitterade i den andra lagmatchen till 1-1 efter att den tyske legendaren Timo Boll vänt på ett 0-2 underläge till en 3-2 seger mot Mattias Falck. Därefter följde två raka svenska segrar i avgörande set då både Kristian Karlsson och Truls Möregårdh höll nerverna i styr. EM-guldet var därav ett faktum!

Svenska medaljer

Sveriges högst rankade spelare Truls Möregårdh vann tack vare denna seger sitt första internationella mästerskapsguld på seniornivå. Mattias Falck och Kristian Karlsson kasserade hem sina tredje mästerskapsguld efter att ha vunnit EM-guld och VM-guld tillsammans i dubbel tidigare. Detta var dock alla tre spelarnas första internationella guld i lagspel, och glädjen visste inga gränser.