STRYKTIPSET

Få gratis Stryktipset tips & systemförslag från våra experter varje vecka.

Här hittar du de senaste tipsen från Spelcash experter.
Stryktipset 27/11
Spelcash stryktipsanalys inför helgens jackpotomgång.
Markarydsprofilerna Lasse Jacobsson och Dan Olsson delar med sig av sina bästa speldrag till stryktipset
Spelcash förbättrar sin bevakning av Stryktipset ytterligare. Nu kan vi bjuda på experttips från landslagsscouten Lasse Jacobsson och Spelcash-experten Dan Olsson. Gemensamt för den här duon är att de har ett stort intresse och kunnande för fotboll samt att båda är boende i metropolen Markaryd i södra Småland. Här kommer Markarydsduons bästa tips till helgens […]
Markarydsprofilerna Lasse Jacobsson och Dan Olsson delar med sig av sina bästa speldrag till stryktipset
Spelcash förbättrar sin bevakning av Stryktipset ytterligare. Nu kan vi bjuda på experttips från landslagsscouten Lasse Jacobsson och Spelcash-experten Dan Olsson. Gemensamt för den här duon är att de har ett stort intresse och kunnande för fotboll samt att båda är boende i metropolen Markaryd i södra Småland. Här kommer Markarydsduons bästa tips till helgens […]
Markarydsprofilerna Lasse Jacobsson och Dan Olsson delar med sig av sina bästa speldrag till stryktipset
Spelcash förbättrar sin bevakning av Stryktipset ytterligare. Nu kan vi bjuda på experttips från landslagsscouten Lasse Jacobsson och Spelcash-experten Dan Olsson. Gemensamt för den här duon är att de har ett stort intresse och kunnande för fotboll samt att båda är boende i metropolen Markaryd i södra Småland. Här kommer Markarydsduons bästa tips till helgens […]
LADDA FLER..
Senaste Stryktipset analysen
Läs mer!

Stryktipset

Stryktipset lanserades i Sverige redan 1934 och blev en omedelbar succé, inte minst tack vare det enorma fotbollsintresset i landet där landslaget under sommaren hade deltagit i sitt första VM. Ännu en bidragande anledning till spelets omedelbara succé, var och är, att kunskap spelar in. Till skillnad från lotterier där ren tur helt och hållet avgör, är Stryktipset en spelform där kännedom om de olika klubbarna oftast har en avgörande betydelse. Detta gjorde att Styrktupset snabbt blev ett intressant samtalsämne under lunchraster på arbetsplatser och andra sociala sammanhang. Något som lever kvar till denna dag.

Att Stryktipset dessutom var enkelt sätta sig in i gjorde naturligtvis sitt till. Konceptet är enkelt: Två lag möts där utgången endast kan bli hemmavinst (1),oavgjort (X) eller bortavinst (2). Det gäller sedan att pricka rätt resultat. Numera väljer man vilket resultat man tror på, men i början av Stryktipsets historia gällde det istället att stryka de resultat man inte trodde på, därav namnet Stryktipset.

Stryktipset är som vi nämnde tidigare en social spelform då ingen annan spelform, förutom möjligtvis trav, genererar lika mycket spontana diskussioner och spelbolagsbildning som Stryktipset gör. Arbetskompisar, vänner i fotbollslag, goda grannar och alla möjliga andra konstellationer sätter sig vecka ut och vecka in för att ta fram en rad och diskuterar olika speltips till sitt lilla spellag.

Stryktipset tips och förslag från Spelcash

Varje vecka bjuder vi på tips och Stryktipset förslag varje vecka. Genom att ta rygg på våra experter kan du delta i andelsspel som ökar din chans att vinna. Du kan självklart också läsa våra analyser och Stryktipset tips och lägga ett eget spel.

Spela tillsammans med Spelcash

Om du tycker det känns krångligt att veta vad du ska satsa på, men ändå känner att du vill vara med så kan du välja att vara en del av Spelcash andelslag. Här tar våra spelexperter fram en ett spel utifrån deras kunskap och du har möjlighet att köpa in dig på en eller flera andelar av det. Våra Spelexperter är inte främmande för att få 13 rätt på Stryktipset och delar gärna med sig av sin expertis till svenska folket. Allt som krävs för att du ska få vara med är att du är 18 år och har en legitimation.

Prenumerera på speltips

Ett bra sätt att få speltips och information inför kommande Stryktips är att att prenumerera på Spelcash nyhetsbrev. Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet ser vi till att du får exklusiva speltips direkt till din e-post. När resultaten är inne publicerar vi även dessa. .

Bästa speltips till Stryktipset

Om du är en person som tycker om att hämta in, fundera och analysera, och lägga upp en helt egen strategi på stryktipset så finns det trots allt ändå en del hjälp att få. Våra spelexperter tipsar om följande:

Intresse

Om du inte köper in dig i ett andelsspel så är engagemang första steget till att lyckas med Stryktipset. Det betyder inte att du nödvändigtvis behöver vara någon fotbollsexpert (även om det naturligtvis hjälper) utan snarare att du har ett intresse för sporten som gör att du ha lite koll på läget. På så vis är det faktiskt möjligt att pricka in både 11, 12 och kanske även 13 rätt ändå.

Följ de berörda lagen, läs uppdateringar:

Hur har det gått på senaste tiden? Är alla lagets toppspelare med? Har några nyförvärv tillkommit? Vem spelar hemma? Denna kunskap kommer definitivt öka chansen till att pricka in rätt resultat på kupongen.

Tips från andra

Att utgå från sin egen magkänsla och den information man samlat in är naturligtvis ett mycket bra koncept. Det betyder dock inte att man inte bör lyssna på andra. Kolla in vad spelexperterna säger, till exempel våra hos Spelcash. Dessa personer spenderar hela arbetsdagar med att analysera och följa bland annat fotboll, och har därför stenkoll.

Oddsen

Oavsett vad oddsen säger så är det naturligtvis ingen garanti för att ett specifikt lag vinner. Men om alla bettingssidor är rörande överens, då finns det oftast anledning att lyssna på dessa. Kolla in oddsen på olika spelsidor, och använd dessa som en del i ditt beslut för hur du vill satsa på att en viss match slutar.

Prova andelsspel

Ja, vi vet att det här skulle vara en lista med tips för dig som vill spela själv, men om du är osäker, eller vill dela på kostnaderna så kan du köpa in dig på ett andelsspel. Varför inte prova Spelcash egna andelslag?

Att annat alternativ kan vara att skapa ett eget andelslag tillsammans med en grupp vänner där all er samlade kunskap kan väga in. Om man vill kan man även skapa ett andelsspel där du låter okända människor köpa in sig i ditt spel.

Reducerat system

Varför inte ta hjälp av reduceringsverktyg som hjälper dig att dra ner kostnaderna något? Genom att spela med ett reducerat system kan du optimera din spelkupong, så att du får in mesta möjliga för minsta möjliga pris. Till din hjälp har du så kallade reduceringsverktyg som många gånger dessutom är kostnadsfria.

Tipsextra varje lördag

När Tipsextra introducerades med matcher sända direkt från England varje lördag, och Stryktipset utökades till att bestå av 13 matcher på varje kupong, då fullkomligt exploderade intresset. Inte minst fann många svenskar nya favoritklubbar.

Supporterlandskapet är än idag till största del anglifierat här med fans som följer Liverpool, Manchester United, Arsenal, på senare tid Chelsea samt Manchester City. Men under sena 1960-talet och 1970-talet fann klubbar som Leeds, Wolverhampton och Nottingham nya fans i Sverige. Allt tack vare Tipsextra med sitt Stryktips.

Vinstutdelning

För att vinna pengar på Stryktipset krävs minst 10 rätt av de 13 matcherna vilket innebär fyra vinstnivåer, men det är inte alltid tio rätt ger utdelning. Potten fördelas lika mellan alla de som har prickat en vinstnivå och om ligger under en viss summa delas inga pengar ut för den. Istället flyttas den över till nästa omgång som en jackpott.

I skrivande stund uteblir utdelning om vinsten per rad understiger 15 kr, vilket sker ganska ofta på 10 rätt men ibland även för 11 rätt.

Av hela potten går 65 % åter till spelarna i form av vinst, och av dessa:

 • 40 % delas ut för 13 rätt
 • 15 % delas ut för 12 rätt
 • 12 % delas ut för 11 rätt
 • 25 % delas ut för 10 rätt

Stryktipset RTP / återbetalning uppgår till 65 %, varav 8 % av vinstmedlen avsätts till Stryktipsets garantifond.

Så här spelar du på Styrktipset 2021

Det finns tre huvudsakliga alternativ för den som vill spela på Stryktipset. Radpriset är alltid 1kr men dessa summeras något olika beroende på vilken spelform som du väljer. Kupongen lämnas in hos Svenska Spel utvalda ombud. Ett annat smidigt alternativ är att spela online där du smidigast loggar och hanterar ditt spelkonto med e-legitimation.

En av fördelarna med spel online är att du kan spela en enkelrad, medan du hos ett ombud måste spela minst två enkelrader.

De 13 matcherna på kupongen presenteras alltid med möten från högsta ligan överst, för att sedan fyllas på längre ner med matcher från lägre divisioner. Engelska ligan dominerar men det är inte ovanligt att även svenska matcher förekommer. Under månader då det är uppehåll i England och EM eller VM skall spelas kan till och med matcher från Svenska division två vara med på kupongen.

Det här behöver du för att spela på Stryktipset

 • Legitimation
 • Spelbudget
 • Spelkupong (online eller hos ombud)

Bra att ha:

 • Kunskap
 • Tålamod

Så här gör du

När du väl har spelkupongen framför dig är det lätt att skrida till handling. Allt du behöver göra är att markera minst ett resultat på samtliga 13 matcher. Markera 1 om du tror på vinst för hemmalaget. Markera X om du tror på oavgjort. Markera 2 om du tror på vinst för bortalaget. Om du är osäker på vilket av två resultat du tror på, kan du till exempel markera 1X, eller X2, som en halvgardering. Denna kostar dock mer. Du kan även välja att säkra upp dig helt genom att markera 1×2 = en så kallad helgardering.

När du markerat dina val för samtliga 13 matcher lämnar du in kupongen till ombudet och betalar för den. Samma process gäller om du spelar online.

Spelstopp för Stryktipset

En sak du behöver ta hänsyn till är att du ser till att lämna in ditt spel innan spelstopp. Traditionellt sett spelas Stryktipset på lördagar och börjar vid 16:00, då är spelstopp 15:59. Ibland kan denna tid flyttas, då det är Svenska Spel Sport Casino AB som avgör, men spelstopp inträder alltid en minut innan spelstart.

Spelalternativ

De fyra alternativen är:

 • Enkelrader
 • M-system
 • R-system
 • U-system

Enkelrader på Stryktipset

Att tippa enkelrader är den lättaste formen att komma igång med och sätta sig in i. Varje match streckas med det alternativ (1, X eller 2) man tror kommer bli slutresultat. Spelar exempelvis Arsenal hemma mot Luton i match ett och du tror på en skräll där bortalaget vinner, då tippas 2a. Spelar Bolton hemma mot Tottenham i match två och du tror att bortalaget kniper en poäng, då tippas X, o.s.v.

Att tippa 13 rätt på 13 matcher är inte helt enkelt, och det brukar alltid finnas en eller flera matcher man känner sig något osäker på. I detta fall kan du välja att gardera dig. Det betyder att du satsar på två eller tre resultat istället för ett. När du väljer att spela på två resultat till exempel 1 X kallas det halvgardering. När du satsar på 1 X 2 (tre resultat) kallas det helgardering.

M-system

M står för matematiska och detta är ett sätt att mycket enklare spela gardering med utgångspunkt från en grundrad. Gardering på match innebär att flera alternativ täcks in. Säg att du har tippat en enkelrad med 13 matcher, men på två av dessa är du osäker angående slutresultatet.

Låt oss använda exemplen ovan där du fortfarande tror på skräll för Luton men Arsenal ändå kan ta en poäng. Ja, då finns möjligheten att tippa X2, en halvgardering. Och Tottenhams match, där är du väldigt osäker och tror det kan gå hursomhelst. Då är 1X2,en helgardering, ett alternativ. Oavsett hur det går i Tottenhams match har du prickat rätt resultat.

Om du spelar ett M-system är det endast den första raden som behöver (och får) fyllas i där 11 matcher är enkelstreckade, Arsenal är halvgarderad, Tottenham är helgarderad, det ger 2 x 3 = 6 rader. Istället för att fylla i sex enkelrader själv med alla de tänkbara kombinationerna täckta, spelas ett M-system på en enda rad.

Värt att vara vaken på här är hur garderingarna påverkar eventuell vinst. Prickar du 12 rätt på en enkelrad är det endast utdelning för en tolva du får, inga 11:or eller 10:or. Prickar du däremot 12 rätt med ett M-system 6 rader och matchen du missade var halvgarderingen på Arsenal (som slutade 1 istället för ditt X eller 2 enligt exemplet), då har du flera 12:or,11:or och 10:or.

R-system

R står för reducerat och är en nerbantad variant av M-system där spelbolaget helt enkelt skalat bort vissa rader. Om du spelar ett M-system på 324 rader (4 helgarderingar och 2 halvgarderingar), då spelas exakt 324 rader. Ett R-system på lika många rader, det är billigare men samtidigt är den matematiska möjligheten att pricka lika många 12:or, 11:or och 10:or mindre.

Helt enkelt för att det inte är 324 egentliga rader som spelas. Dock finns en vinstgaranti beroende på hur man lyckas pricka sina säkra, singelstreckade matcher.

U-system

U står för utgångstecken och systemet är mycket likt R-system med skillnaden att du själv kan välja utgångstecken på degrarderade matcherna, vilket påverkar vilka rader som reduceras bort.

Sportkryss

Sportkryss är ett tilläggsspel för Stryktipset där du väljer att spela med sju siffror samt en insats på 10 kronor, 20 kronor eller 30 kronor. Om du lyckas få alla siffror rätt kan du bli en mycket förmögen person med en vinst upp till 30 miljoner kronor. Siffrorna är förtryckta på kupongen så allt du behöver göra är att kryssa i om du vill satsa 10 kronor eller mer.

En eventuell vinst baseras på antalet rätta nummer du har, samt hur stor din insats var. Du kan vinna med 2 rätt upp till 7 rätt och vinsterna sträcker sig från 80 kronor till ovan nämda 30 miljoner.

Resultat Stryktipset

Internet har tagit över vad gäller informationsflödet men fortfarande idag är Text-TV väldigt populärt. Man kan tro att nostalgiker och den äldre generationen till största del säker sig in på dessa sidor där Stryktipset brukade ligga på sidorna 550 och 551, men faktum är att även många i den yngre generationen stenålderssurfar sig in på Text-TV.

Tyvärr, i och med den nya spellagen som började gälla 1 jan 2019, har Text-TV valt att ta bort sina sidor om Stryktipset. Idag hittas motsvarande sidor på nätet; www.550.se samt www.551.se.

Rättningsmall stryktipset

Med enkelrader är det aldrig några problem och ingen mall för rättning behövs. Man kör den klassiska stilen och ringar in med bläckpenna där rätt tecken prickats. För M-, R- och U-system är det dock aningen mer komplicerat.

Det finns avancerade matematiska formler för den som vill fördjupa sig något nördigt, det finns verktyg på nätet där du kan knappa in din rad, den rätta raden, och få antal olika vinstrader presenterade.

Men varför komplicera det hela? Spelar du online, då rättas din rad automatiskt och vinstutdelningen presenteras direkt. Spelar du hos ombud rättas det på samma vis med ett kvitto som visar summan som vunnits samt hur, fördelat mellan 13, 12, 11, 10 rätt den är spriden.

Så här hämtar du ut din Stryktipset vinst

Beroende på storleken av din vinst kan du hämta ut den direkt hos ombud eller till ditt bankkonto. Om beloppet är under 20 000 kronor kan du hämta ut vinsten hos valfritt spelombud. För att göra det behöver du visa upp spelkvittot samt din legitimation.

Om du vinner mer pengar än 20 000 kronor men är lägre än 5 miljoner kronor betalas ut till ditt bankkonto mot spelkvittot, legitimation och kontonummer.

Den som har tur att vinna mer än 5 miljoner kronor (till exempel en ensam vinnare på 13 rätt som vinner 10 miljoner kronor) behöver ta direktkontakt med Svenska Spel Sport Casino AB för att få instruktioner om hur vinsten betalas ut.

Stryktipset live

Att följa Stryktipset live är ett underhållande sett att spela på. Traditionellt har svenska folket följt Stryktipset via text-tv. Detta är fortfarande möjligt, men med uppdaterad teknologi finns många alternativ. Först och främst har du möjlighet att följa matcherna live på TV och där få live uppdateringar om hur det går i andra matcher. Ett annat alternativ kan vara att följa matcher live via olika bettingsidor som erbjuder live streaming.

Ett annat alternativ är att hålla koll på Svenska Spels hemsida där resultaten uppdateras kontinuerligt. eller i appen.

Stryktipset App

Stryktipset Live ger dig möjlighet att i realtid följa utvecklingen via mobil eller läsplatta. Man kan säga att det är en moderniserad variant av det klassiska pling i rutan från Tipsextratiden.

Då när en match sändes, och det plingade till med ett resultat visat i övre bildkant på teven. Här går det på liknande vis att få uppdateringar mer modern om hur man ligger till med sin rad. Det är både mäkta spännande, och ofta nervöst. Att sitta med 12 rätt i halvlek, med god chans på 13, för att se det hela dippa till 9 rätt efter full tid, det är ganska frustrerande. Men däri ligger även charmen.

Stryktipset spelvärde

En viktig sak att ha i åtanke när det kommer till Stryktipset är vem som egentligen är din motståndare. Faktum är att trots att det är Svenska Spel Sport Casino som anordnar Stryktipset, så är motståndarna andra spelare.

Det beror på att ju fler som har spelare som har 13 rätt, ju fler blir det som får dela på vinsten. Bäst är det om man lyckas få in tecken som ger 13 rätt men som inte alla andra spelare lyckats få in.

Ett sätt att göra detta på är att hitta spelvärdet. Det betyder att du använder jämförelsen mellan spelbolag och streckfördelning för att leta upp sådana tecken som är streckade till en så låg procent som möjligt. Det innebär att färre spelare har med just det tecknet på sin kupong, vilket i sin tur innebär att det blir färre som delar på en vinst om en sådan skulle uppstå.

Sammanfattning

Stryktipset är onekligen ett av de elegantaste spel räknat allt inom den här formen av utbud. Det finns en särskild dimension tillförd tack vare att kunskap, fingertoppskänsla och våghalsighet kan spela en stor del. När man tippar Stryktipset är ett stort, just tips, att våga lite mer och M-system är rätta vägen att gå. 32 rader, fem halvgarderingar är en klassiker. Men med endast en hundring till eller två är du plötsligt med i matchen på ett helt annat sätt.

Här kan du läsa mer om de andra poolspelen hos Svenska spel

FAQ: Stryktipset

Vem får spela på Styktipset?

Stryktipset har en åldersgräns på 18 år, och kan spelas av de som kan visa upp legitimation fysiskt eller online. Fysisk legitimation krävs dessutom av spelombud för att man ska kunna hålla reda vilket spel som tillhör vem.

Hur mycket vinner man på Stryktipset?

Det krävs minst 10 rätt för att vinna pengar på Stryktipset. En minsta vinst på 15 kronor per person krävs för att vinsten ska betalas ut i ett andelsspel, och samma för den spelare som spelat ensam. en vinst som understiger 15 kronor kommer att läggas till inför nästa omgång som en slags jackpott. Om en ensam vinnare tar hem 13 rätt på Stryktipset belönas den med 10 miljoner kronor

Vad kostar det att spela på Stryktipset?

En enkelrad kostar alltid 1 krona. Men beroende på antal halv eller helgarderingar du gör så ökar priset. Priset för olika andelsspel eller system varierar.

Vem står bakom Stryktipset?

Stryktipset är en spelprodukt av Svenska Spel Sport Casino AB, och har varit det sedan start. Svenska Spel Sport Casino AB står även bakom Europatipset som liknar Stryktipset i mycket.

Här kan du läsa mer om de andra poolspelen hos Svenska spel

Topptipset

Europatipset

Powerplay

Bomben

FAQ - frågor och svar
Hur spelar jag stryktipset med Spelcash?
Spelcash erbjuder frekventa spel på Stryktipset. För att spela med Spelcash går du med i vårt ombudslag och köper dina andelar!
Vad kostar Stryktipset?
Priset på din Stryktipset-kupong varierar beroende på hur många halv- eller helgarderingar du väljer. Väljer du bara ett resultat per match kostar din kupong bara 1 krona. Spelcash har flera olika system i olika prisklasser för att du ska hitta ett spel som passar dig! Klicka här för att komma till ombudssidan.
Hur rättar jag mitt Stryktips?
Du rättar din stryktipset-kupong enklast genom att logga in på Svenska Spel, antingen på appen eller hemsidan. Därefter klickar du i det vänstra hörnet och hittar dina avslutade spel under resultat.
Hur fungerar Stryktipset?
Likt Europatipset handlar stryktipset om att pricka rätt resultat på 13 matcher. Matcherna är främst från det engelska ligasystemet. Men även matcher från andra ligor och landskamper kan förekomma. För att skapa din kupong väljer du har varje match slutar. Antingen 1, X eller 2. Du kan även välja 1-X i en match eller 1-X-2, då garderar du dig för olika utfall. Att använda sig av garderingar ökar även kostnaden för kupongen.
Hur mycket kan jag vinna på Stryktipset?
Din vinst på stryktipset beror på hur många andra som också prickar in rätt resultat. En tumregel är att det blir vinst på tio, elva, tolv och tretton rätt. Är det ingen som har 13 rätt blir de andra vinsterna något högre och är det många som har 13 rätt kan det exempelvis bli 0 kr vinst på tio rätt.