STRYKTIPSET

Få gratis Stryktipset-tips & systemförslag från våra experter varje vecka.

Här hittar du de senaste tipsen från Spelcash experter.
Stryktipset v.29
Morsning Korsning alla läsare såhär mitt i Glassätarperioden och juli månad. Solen lyser och Fotbollen i Norden blomstrar och är i Full Rulle med allt ifrån Allsvenskan, Superettan och Danska Superliga. Norsken får flytta på sig denna vecka och ägna all sin tid åt oljan och skidförberedelserna istället. På Lördag då kupongen tar sin start […]
Stryktipset 17/7
Hallå i Värmen alla semesterfirare. Med Dryga 30 grader i Stockholmsområdet är det dags för ett Helt Svensk-norskt stryktips till helgen, 8 matcher från Sverige och 5 matcher från Norge. På Lördag den 17 juli går vi i kräftans tecken och hyllar den internationella emoji-dagen samt dagen för världsomfattande rättvisa. Värmen som ligger över hela […]
SommarStryket 10/7
Hallå såhär i semestertider! Stryktipset tar aldrig semester HELT så då väljer vi att inte heller gå in i någon benämnd semestervila utan tuffar på som vanligt! Juli månad är här och Lördagen till ära firar vi Bahamas Nationaldag. På denna dag var det även exakt 935 år sedan den danske kungen, Knut IV, blev […]
Stryktipset 3/7
Hallå Juli! Hallå Allsvenskan! Hallå all charmig fotboll i Sveriges lägre korpdivisioner, men främst säger vi Hallå till Livet som är på väg tillbaka efter en (pågående) pandemi som begränsat oss sportfantaster så oerhört. Publiken är tillbaka, Sångerna kommer eka från arenorna och ölen kommer flöda i sommarsolen. På lördag är det dags för ett […]
LADDA FLER..
Senaste analysen
Läs mer!

Stryktipset lanserades i Sverige redan 1934 och blev en omedelbar succé, inte minst tack vare det enorma fotbollsintresset i landet där landslaget under sommaren hade deltagit i sitt första VM. Ännu en bidragande anledning var– och fortfarande är – att kunskap spelade in. Till skillnad från rena lotterier där ren tur helt och hållet avgjorde, fanns hären spelform där kännedom om de olika klubbarna hade en avgörande betydelse. Detta blev en grund för intressanta samtal under lunchraster på arbetsplatser och andra sociala sammanhang, vilket lever kvar till denna dag. Att det dessutom var enkelt sätta sig in i gjorde naturligtvis sitt till. Två lag möts där utgången endast kan bli hemmavinst (1),oavgjort (X) eller bortavinst (2) och det i respektive match gäller att pricka något av dessa resultat. Dock gick det i början ut på att stryka de resultat som matchen inte skulle sluta med, och kupongen bestod av 12 matcher. Att man skulle stryka resultat istället för att kryssa det rätta, därav namnet Stryktipset.

Ingen annan spelform, förutom möjligtvis trav, genererar lika mycket spontana diskussioner och spelbolagsbildning såsom Stryktipset gör. Arbetskompisar, vänner i fotbollslag, goda grannar och alla möjliga andra konstellationer sätter sig vecka ut och vecka in för att ta fram en rad och diskuterar olika speltips till sitt lilla spelbolag.

Tipsextra varje lördag

När Tipsextra introducerades med matcher sända direkt från England varje lördag, och Stryktipset utökades till att bestå av 13 matcher på varje kupong, då fullkomligt exploderade intresset. Inte minst fann många svenskar nya favoritklubbar. Supporterlandskapet är än idag till största del anglifierat här med fans som följer Liverpool, Manchester United, Arsenal, på senare tid Chelsea samt Manchester City. Men under sena 1960-talet och 1970-talet fann klubbar som Leeds, Wolverhampton och Nottingham nya fans i Sverige. Allt tack vare Tipsextra med sitt Stryktips.

Vinstutdelning

För att vinna pengar på Stryktipset krävs minst 10 rätt av de 13 matcherna vilket innebär fyra vinstnivåer, men det är inte alltid tio rätt ger utdelning. Potten fördelas lika mellan alla de som har prickat en vinstnivå och om ligger under en viss summa delas inga pengar ut för den. Istället flyttas den över till nästa omgång som en jackpott. I skrivande stund uteblirutdelning om vinsten per rad understiger 15 kr, vilket sker ganska ofta på 10 rätt men ibland även för 11 rätt.

Av hela potten går 65 % åter till spelarna i form av vinst, och av dessa:

  • 40 % delas ut för 13 rätt
  • 15 % delas ut för 12 rätt
  • 12 % delas ut för 11 rätt
  • 25 % delas ut för 10 rätt

Stryktipsets spelalternativ

Det finns tre huvudsakliga alternativ för den som vill delta i detta spel. Radpriset är alltid 1kr men dessa summeras något olika beroende på vilken spelform som valts. Kupongen lämnas in hos Svenska Spel utvalda ombud, eller med fördel även online där man smidigast loggar och hanterar sitt spelkonto med BankID. En av fördelarna med spel online är att enenkelrad kan lämnas in, medan det hos ombud måste spelas minst två enkelrader.

De fyra alternativen är:

  • Enkelrader
  • M-system
  • R-system
  • U-system

De 13 matcherna på kupongen presenteras alltid med möten från högsta ligan överst, för att sedan fyllas på längre ner med matcher från lägre divisioner. Engelska ligan dominerar men det är inte ovanligt att även svenska matcher förekommer. Under månader då det är uppehåll i England och EM eller VM skall spelas kan till och med matcher från Svenska division två vara med på kupongen.

Enkelrader

Att tippa enkelrader är den lättaste formen att komma igång med och sätta sig in i. Varje match streckas med det alternativ (1, X eller 2) man tror kommer bli slutresultat. Spelar exempelvis Arsenal hemma mot Luton i match ett och dutror på en skräll där bortalaget vinner, då tippas 2a. Spelar Bolton hemma mot Tottenham i match två och du tror att bortalaget kniper en poäng, då tippas X, o.s.v.

M-system

M står för matematiska och detta är ett sätt att mycket enklare spela gardering med utgångspunkt från en grundrad. Gardering på match innebär att flera alternativ täcks in. Säg att du har tippa en enkelrad 13 matcher, men på två av dessa är du osäker angående slutresultatet. Låt oss använda exemplen ovan där du fortfarande tror på skräll för Luton men Arsenal ändå kan ta en poäng. Ja, då finns möjligheten att tippa X2, en halvgardering. Och Tottenhams match, där är du väldigt osäker och tror det kan gå hursomhelst. Då är 1X2,en helgardering, ett alternativ. Oavsett hur det går i Tottenhams match har du prickat rätt resultat.

Om du spelar ett M-system är det endast den första raden som behöver (och får) fyllas i där 11 matcher är enkelstreckade, Arsenal är halvgarderad, Tottenham är helgarderad, det ger 2 x 3 = 6 rader. Istället för att fylla i sex enkelrader själv med alla de tänkbara kombinationerna täckta, spelas ett M-system på en enda rad. Värt att vara vaken på här är hur garderingarna påverkar eventuell vinst. Prickar du 12 rätt på en enkelrad är det endast utdelning för en tolva du får, inga 11:or eller 10:or. Prickar du däremot 12 rätt med ett M-system 6 rader och matchen du missade var halvgarderingen på Arsenal (som slutade 1 istället för ditt X eller 2 enligt exemplet), då har du flera 12:or,11:or och 10:or.

R-system

R står för reducerat och är en nerbantad variant av M-system där spelbolaget helt enkelt skalat bort vissa rader. Om du spelar ett M-system på 324 rader (4 helgarderingar och 2 halvgarderingar), då spelas exakt 324 rader. Ett R-system på lika många rader, det är billigare men samtidigt är den matematiska möjligheten att pricka lika många 12:or, 11:or och 10:or mindre. Helt enkelt för att det inte är 324 egentliga rader som spelas. Dock finns en vinstgaranti beroende på hur man lyckas pricka sina säkra, singelstreckade matcher.

U-system

U står för utgångstecken och systemet är mycket likt R-system med skillnaden att du själv kan välja utgångstecken på degarderade matcherna, vilket påverkar vilka rader som reduceras bort.

Resultat Stryktipset

Internet har tagit över vad gäller informationsflödet men fortfarande idag är Text-TV väldigt populärt. Man kan tro att nostalgiker och den äldre generationen till största del säker sig in på dessa sidor där Stryktipset brukade ligga på sidorna 550 och 551, men faktum är att även många i den yngre generationen stenålderssurfar sig in på Text-TV.

Tyvärr, i och med den nya spellagen som började gälla 1 jan 2019, har Text-TV valt att ta bort sina sidor om Stryktipset. Idag hittas motsvarande sidor på nätet; www.550.se samt www.551.se.

Rättningsmall stryktipset

Med enkelrader är det aldrig några problem och ingen mall för rättning behövs. Man kör den klassiska stilen och ringar inmed bläckpenna där rätt tecken prickats. För M-, R- och U-system är det dock aningen mer komplicerat. Det finns avancerade matematiska formler för den som vill fördjupa sig något nördigt, det finns verktyg på nätet där du kan knappa in din rad, den rätta raden, och få antal olika vinstrader presenterade.

Men varför komplicera det hela? Spelar du online, då rättas din rad automatiskt och vinstutdelningen presenteras direkt. Spelar du hos ombud rättas det på samma vis med ett kvitto som visar summan som vunnits samt hur, fördelat mellan 13, 12, 11, 10 rätt den är spriden.

Stryktipset App

Stryktipset Live ger dig möjlighet att i realtid följa utvecklingen via mobil eller läsplatta. Man kan säga att det är en moderniserad variant av det klassiska pling i rutan från Tipsextratiden. Då när en match sändes, och det plingade till med ett resultat visat i övre bildkant på teven. Här går det på liknande vis att få uppdateringar mer modern om hur man ligger till med sin rad. Det är både mäkta spännande, och ofta nervöst. Att sitta med 12 rätt i halvlek, med god chans på 13, för att se det hela dippa till 9 rätt efter full tid, det är ganska frustrerande. Men däri ligger även charmen.

Jokersystem

Som tillval till Stryktipset går det att tippa Joker med chans på mångmiljonvinst. Då måste rutan för Joker kryssas i med en extra kostnad på 10 kr, alternativ 20 kr eller 30 kr för den som vill boosta sin Joker där naturligtvis högre insats innebär högre möjlig vinst. Den sjusiffriga jokerraden lottas i samband med Svenska Spels Lotto där vinst betalas ut på 7, 6, 5,4, 3 eller 2 rätt. Här går det att slumpmässigt välja sitt Jokernummer (det nummer kupongen man lämnar in hos ombudeller online råkar ha) eller välja sitt eget nummer om man varje omgång vill spela samma.

Sammanfattning

Stryktipset är onekligen ett av de elegantaste spel räknat allt inom den här formen av utbud. Det finns en särskild dimension tillförd tack vare att kunskap, fingertoppskänsla och våghalsighet kan spela en stor del. När man tippar Stryktipset är ett stort, just tips, att våga lite mer och M-system är rätta vägen att gå. 32 rader, fem halvgarderingar är en klassiker. Men med endast en hundring till eller två är du plötsligt med i matchen på ett helt annat sätt.

Här kan du läsa mer om de andra poolspelen hos Svenska spel

Topptipset

Europatipset

Powerplay

Bomben

FAQ - frågor och svar
Hur spelar jag stryktipset med Spelcash?
Spelcash erbjuder frekventa spel på Stryktipset. För att spela med Spelcash går du med i vårt ombudslag och köper dina andelar!
Vad kostar Stryktipset?
Priset på din Stryktipset-kupong varierar beroende på hur många halv- eller helgarderingar du väljer. Väljer du bara ett resultat per match kostar din kupong bara 1 krona. Spelcash har flera olika system i olika prisklasser för att du ska hitta ett spel som passar dig! Klicka här för att komma till ombudssidan.
Hur rättar jag mitt Stryktips?
Du rättar din stryktipset-kupong enklast genom att logga in på Svenska Spel, antingen på appen eller hemsidan. Därefter klickar du i det vänstra hörnet och hittar dina avslutade spel under resultat.
Hur fungerar Stryktipset?
Likt Europatipset handlar stryktipset om att pricka rätt resultat på 13 matcher. Matcherna är främst från det engelska ligasystemet. Men även matcher från andra ligor och landskamper kan förekomma. För att skapa din kupong väljer du har varje match slutar. Antingen 1, X eller 2. Du kan även välja 1-X i en match eller 1-X-2, då garderar du dig för olika utfall. Att använda sig av garderingar ökar även kostnaden för kupongen.
Hur mycket kan jag vinna på Stryktipset?
Din vinst på stryktipset beror på hur många andra som också prickar in rätt resultat. En tumregel är att det blir vinst på tio, elva, tolv och tretton rätt. Är det ingen som har 13 rätt blir de andra vinsterna något högre och är det många som har 13 rätt kan det exempelvis bli 0 kr vinst på tio rätt.