Superettan

Den svenska andraligan i fotboll är en liga som ökar i intresse för varje säsong som går. Hos Spelcash får du gratis analyser, speltips och fakta inför varje omgång!

Spelstopp Tipster Match / event Spel Odds

Ångestmöte i Superettan!

Under 2.5 mål 2.20

Speltips Örgryte – Sandviken

Över 2,5 mål 1,71

Speltips Sandviken – Örgryte

Örgryte +0 2,07

Gratis speltips superettan

Här på Spelcash så har ni varje vecka chansen att ta del av speltips från Sverige näst högsta division i fotboll, nämligen superettan! Allt är dessutom helt gratis att ta del av!

Svensk fotboll är något som ligger oss på Spelcash varmt om hjärtat, och det gäller såklart även för superettan. Den näst högsta divisionen bjuder alltid på stenhårda matcher, där alla lag krigar för att få en plats i allsvenskan nästkommande säsong.

Inför varje omgång har vi som målsättning på Spelcash att du ska kunna ta del av analyser och speltips från de matcher som våra spelexperter finner spelvärde i. Dessa spelexperter är handplockade då dom såväl är insatta i ligan, såväl som att dom har en hög oddskunskap. När du läser våra analyser kan du räkna med färsk information om skador, form, och diverse andra faktorer som kan påverka utfallet av en match.

När du väljer att rygga en av våra spelexperter så kan vi aldrig garantera en vinst. Det vi dock kan garantera är att matchen är noggrant framtagen och analysen är gjord på ett ordentligt sätt.

Hos Spelcash får du dagliga speltips gratis!

Om Superettan

Superettan är den näst högsta divisionen i svensk fotboll och ligan ökar i intresse för varje år som går. Superettan har faktiskt inte funnits särskilt länge, och premiäromgången spelades år 2000!

Superettan grundades år 2000 när de två tidigare division I-serierna slogs samman. Serien består av en rikstäckande serie bestående av 16 lag. En säsong består av 30 omgångar, där alla lagen möter varandra två gånger var. En gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Säsongen startar vanligtvis i slutet av mars eller i början av april, och tar slut i slutet av oktober eller början av november. 

De två lag som slutar på plats ett och plats två i tabellen efter 30 spelade omgångar, blir direkt uppflyttade till allsvenskan. Det lag som slutar på en tredje plats får kvalspela mot det lag som kommer på en 14e plats i allsvenskan. Dessa två lag möts i ett dubbelmöte där vinnaren får spela i allsvenskan nästkommande säsong.

De två lag som kommer på 15e och 16e plats åker ur superettan. Dessa två lag får spela i division 1 nästkommande säsong. De två lag som kommer på plats 13 och plats 14 får spela ett dubbelmöte mot varsitt lag som slutat tvåa i division 1. Vinnarna av dessa dubbelmöten får en plats i superettan nästkommande säsong.

Tre lag har chansen att ta sig till allsvenskan varje säsong, samtidigt som fyra lag riskerar att åka ur superettan!

Intresset för superettan växer för varje säsong, och kanske främst för att alla matcher numera går att se digitalt. Discovery har rättigheterna till serien och alla matcher går att se. Kvaliteten spelmässigt är inte den högsta i denna liga, men kärleken till sporten tar sig verkligen ut till alla som kollar. Denna serie är väldigt vacker, och inte bara fotbollsmässigt.

Intresset för Superettan växer! Numera går alla matcher att se hos Discovery!

Spela på superettan

Nationellt sätt, så är superettan en väldigt populär liga att spela på. Det är många som har sitt favoritlag i denna liga, och serien är uppskattad landet runt. Givetvis finns det möjlighet att betta på matcher i denna serie. Denna möjlighet blir större och större för varje år då både intresset för ligan växer samtidigt som bettingbranschen bara fortsätter att öka i volym.

När du ska betta på superettan så är utbudet hos de flesta spelbolagen väldigt bra. Här erbjuds vi en hel del spelalternativ. Vi kan spela långtidsspel innan säsongen börjar, vi kan spela pre-spel på alla matcher, och det erbjuds även livebetting till ligan. 

Här nedan listar vi några av de populäraste spelformerna inom superettan:

Fulltidsresultat

Det populäraste spelet inom superettan är att helt enkelt spela på vilket lag som vinner matchen, alternativt att det blir kryss. Detta är det mest simpla spelet där du väljer mellan att spela på antingen 1 (hemmaseger), X (oavgjort), eller 2 (bortaseger).

Välj 1, X, eller 2 när du bettar på fulltidsresultat!

Draw no Bet

Draw no Bet eller DnB som det förkortas, är ett annan populär spelform. Draw no Bet står för Oavgjort inget spel, och man tar därför bort alla oavgjorda resultat i ekvationen. Här spelar du antingen på en hemma- eller bortaseger. Om matchen slutar med oavgjort, så får du pengarna tillbaka.

Spela Draw no Bet och få pengarna tillbaka vid oavgjort resultat!

Asian handicap

Asian Handicap är något som växt fram mer och mer på alla spelsidor under åren, och har nu blivit en väldigt populär spelform. Exempel på asian handicap spel kan vara +0, -0,25 , -0,5 , -0,75 och -1.

Dessa siffror kan vara svåra att förstå sig på om man är ny inom betting, men man lär sig fort. En snabb förklaring till ovanstående siffror ges här nedan. 

+0 : Funkar precis som Draw no Bet. Du väljer att spela på ett av lagen, och vinner laget så vinner du. Förlorar laget, så förlorar du. Blir det oavgjort så får du pengarna tillbaka.

0,25 : Om laget du spelar på vinner du. Om laget du spelar på förlorar, så förlorar du. Vid oavgjort så får du tillbaka halva insatsen. Säg att du spelat 100 kr på -0,25 och det blir oavgjort, då får du tillbaka 50 kr.

-0,5 : Om laget du spelar på vinner du. Om laget du spelar på inte vinner, så förlorar du.

-0,75 : Om laget du spelar på vinner med två mål eller mer, så vinner du. Om laget du spelar på vinner med 1 mål, så får du en halv vinst. Om laget du spelar inte vinner, så förlorar du.

-1 : Om laget du spelar på vinner med två mål eller mer, så vinner du. Om laget du spelar på vinner med ett mål, så får du pengarna tillbaka. Om laget du spelar på inte vinner, så förlorar du.

Asian handicap är ett spelalternativ som numera finns tillgängligt även till Superettan!

Antal mål

​​Hur många mål i matchen är även det ett populärt spel som erbjuds. Här kan du spela på hur många mål det blir i första halvlek, hur många mål ett av lagen gör, eller hur många mål det blir totalt i hela matchen.

Är du osäker på vilket lag som vinner? Betta på mål istället!

Spela på superettan med stryktipset och europatipset

Poolspel är en spelform i Sverige som aldrig går ur tiden. Små summor kan bli väldigt stora pengar, och det lockar svenskarna vecka efter vecka. De två populäraste poolspelen är stryktipset och europatipset, och på dessa två kan vi se superettan dyka upp!

Stryktipset är det mest klassiska poolspelet i Sverige och det har funnits sedan 1934. Europatipset som får ses som lillebror i sammanhanget har funnits sedan 1993. På stryktipset dominerar oftast engelsk fotboll. Men under sommarperioden när den engelska fotbollen har uppehåll, så ser vi mycket av svensk fotboll och superettan på kupongerna. Även på europatipset ser vi en hel del av superettan, även detta mestadels under sommarmånaderna när de stora europeiska ligorna har uppehåll.

Vi på Spelcash är stora fan av poolspel. Vi älskar att spela tillsammans, och inte minst att vinna tillsammans. Tack vare Svenska Spel så kan man numera göra det. Genom att använda sig av andelsspel kan man gå ihop ett gäng kompisar eller familjen och bygga större rader tillsammans.

Även vi på Spelcash har ett andelslag, som är öppet för att alla att gå med i. Här får du chansen att varje vecka köpa in dig i en av våra spelexperters system. Detta är perfekt för dig som inte har tid att djupdyka ned i kupongen, och dig som vill vara med i ett större system till en mindre peng.

Dessa andelar lägger våra experter stor vikt vid, och systemen analyserar in i minsta detalj. Dessa andelar finner ni här!

Gå med i Spelcash andelslag och vinn tillsammans med oss!

Superettan 2022 kval

Superettan är en serie där det finns möjligheter att få kvala upp till allsvenskan, men även risk att behöva kvala för att hålla sig kvar. Det lag som hamnar på en tredjeplats i tabellen när säsongen är färdigspelad får chansen att kvala upp till allsvenskan. Det sker då i ett dubbelmöte mot det lag som slutat på en 14e plats i ligan i allsvenskan. Vinnaren av det dubbelmötet spelar nästkommande säsong i allsvenskan.

De två lag som istället slutar på plats 13 och 14 är tvungna att kvala för att hålla sig kvar i superettan. Dessa två lag ställs mot ett lag vardera från division 1 som slutat på en andraplats i den norra respektive södra serien i ett dubbelmöte. De två lag som vinner dessa dubbelmöten får en varsin plats i nästkommande säsong av superettan.

Vilket lag tar sista platsen till Allsvenskan och får kampas med bland annat Hammarby och Djurgården nästa säsong?

Så spelas kvalen 2022

Kval upp till allsvenskan:

  • 10/11 Östers IF-Varbergs BoIS
  • 13/11 Varbergs BoIS-Östers IF

Kval till superettan:

10/11

  • Falkenbergs FF-Östersunds FK
  • Sandvikens IF-Örgryte IS

13/11

  • Östersunds FK-Falkenbergs FF
  • Örgryte IS-Sandvikens IF

Superettan 2022 resultat & statistik

Säsongen 2021/2022 är så gott som färdigspelad och det är bara de två kvalen som återstår att spela för säsongen. De 30 omgångarna av serien är dock spelade och vi kan gratulera Brommapojkarna och Halmstads BK till avancemang till allsvenskan medan vi skickar våra kondoleanser till Dalkurd FF och Norrby IF som åker ur serien.

Superettan 2022 tabell

Såhär slutade serien i sin helhet: 

Placering Lag Spelade Vinster Oavgjorda Förluster Målskillnad Poäng
1 Brommapojkarna 30 19 5 6 64-40 62
2 Halmstads BK 30 17 5 8 57-32 56
3 Östers IF 30 13 9 8 47-35 48
4 Trelleborgs FF 30 13 6 11 46-49 45
5 Skövde AIK 30 11 11 8 40-39 44
6 Landskrona BoIS 30 11 11 8 40-42 44
7 IK Brage 30 11 9 10 44-40 42
8 AFC Eskilstuna 30 12 4 14 48-46 40
9 Västerås SK 30 10 10 10 50-49 40
10 Örebro SK 30 10 7 13 33-38 37
11 Utsikten 30 10 7 13 40-46 37
12 Jönköpings Södra IF 30 9 9 12 41-51 36
13 Örgryte IS 30 8 11 11 45-44 35
14 Östersunds FK 30 7 10 13 32-44 31
15 Norrby IF 30 8 7 15 33-47 31
16 Dalkurd FF 30 8 5 17 37-55 29

 

Superettan 2022 skytteliga

Superettan är färdigspelad för säsongen och därmed har vi även en skytteligan som är fastställd. Denna säsongen blev det Viktor Granath från Västerås SK som toppar den med 24 mål.

Vilken spelare är den senaste att vinna skytteligan? – Skytteligans topp 10 för säsongen 2021/2022 finner ni nedan:

Viktor Granath – Västerås BK -24 Mål

Alexander Johansson – Halmstads BK – 16 Mål

Oscar Pettersson – Brommapojkarna – 15 Mål

Jack Cooper Love – Skövde AIK – 14 Mål

Amar Muhsin – AFC Eskilstuna – 12 Mål

Nikola Vasic – Brommapojkarna – 11 Mål

Adam Bergmark Wiberg – Östers IF – 11 Mål

Nicolas Mortensen – Trelleborgs FF – 11 Mål

Henry Offia – Trelleborgs FF – 10 Mål

Marijan Cosic – Brommapojkarna – 10 Mål

Superettan 2022 assistliga

Den finns en statistik som är i princip lika viktig som målskyttet. Det krävs nämligen någon som spelar fram till målen. Assistligan står inte lika högt i rang som skytteligan, men det ser vi gärna en ändring på!

Vilken spelare är den senaste att slå flest assist? – Assistligans topp 10 för säsongen 2021/2022 finner ni nedan: 

Oscar Pettersson – Brommapojkarna – 12 Assist

Samuel Leach Holm – Brommapojkarna – 12 Assist

Vladimir Rodic – Östers IF – 10 Assist

Simon Gefvert – Västerås SK – 9 Assist

Simon Johansson – Västerås SK – 8 Assist

Mohammed Saeid – Trelleborgs FF – 7 Assist

Daniel Ask – Västerås SK – 7 Assist

Andre Alsanati – AFC Eskilstuna – 7 Assist

Sadat Karim – Halmstads BK – 7 Assist

Henry Offia – Trelleborgs FF – 7 Assist

FAQ – Frågor och svar om Superettan 2022

Vilka lag är klara för allsvenskan för säsongen 2022/2023

Brommapojkarna och Halmstads BK är de lagen som spelar i allsvenskan 2022/2023

Går det att betta på superettan i Sverige?

Ja, det är väldigt populärt att betta på superettan i Sverige och alla spelbolag med svensk licens erbjuder odds

Vilka är de senaste lagen att åka ur superettan?

De två senaste lagen som åkt ut och får lämna inför säsongen 2022/2023 är Norrby och Dalkurd

Är det fler lag med i superettan än allsvenskan?

Nej, det är inte fler lag i superettan, utan det är 16 lag i båda serierna

Vart kan jag kolla på Superettan?

Discovery sänder alla säsongens matcher i Superettan