Vad är betting exchange?

Betting exchange skiljer sig från vanligt betting på så sätt att du bettar mot andra spelare, istället för mot spelbolagen. Här kan du antingen välja att sätta upp dina egna odds, eller betta på odds som andra spelare har satt upp.

Vad är betting exchange (spelbörs) och hur fungerar det?

Betting exchange, eller spelbörs som det även kallas på svenska,  är något som är främmande för de flesta. Men i denna guide ska vi gå igenom vad det är och hur det funkar! 

När man använder sig av en spelbörs så gör man det hos ett spelbolag. Själva spelbolaget har dock ingenting med själva bettingen att göra. Med betting exchange så är det spelarna själva som sätter oddsen till varandra.

Speltypen är allt annat än vanligt för oss spelare i Sverige, men den växer sakta men säkert. Betfair är flaggskeppet när det kommer till betting exchange och det är dit man för vända sig om man vill testa speltypen.

Vad är betting exchange?

Betting exchange är alltså en speltyp där spelarna ställs emot varandra. En spelare sätter oddsen, och en annan spelare placerar ett spel till oddsen. Här är alltså ingen spelbolag involverad förutom att de är mellanhand och tar hand om pengarna. Detta tar spelbolaget en kommission för som brukar ligga på 1-5%. Denna kommission får du dock enbart betala vid ett vinnande spel.

Betting exchange är ett perfekt ställe att kolla in när du tycker att spelbolagen har för låga odds på ett visst spel du vill placera. På betting exchange kan du då hitta ett högre odds som en annan spelare har lagt ut.

När du spelar på betting exchange så finns det inte heller några begränsningar att ta hänsyn till. Här kommer du få spela så mycket som oddssättaren tillåter, vilken är en summa som kommer stå bredvid oddset. Denna summa är densamma för alla spelare.

Hur fungerar betting exchange

När du går in på betting exchange för första gången så kan det vara lite förvirrande. Det finns ett par uttryck som man måste känna till för att förstå sig på sidan. De två viktigaste orden som man måste förstå sig på är att boka, och att backa. Dessa två kommer vi gå igenom här nedan så att du ska känna dig trygg att använda dig av betting exchange.

Boka spel

När du väljer att boka ett spel, så är det ett spel du inte tror kommer att sitta. När du bokar ett spel så är det du som sätter oddset. Här är alltså din uppgift att sätta upp ett odds till den valda matchen, och dessutom en insats som man får tänkas spela. Om ingen väljer att spela till ditt odds, så kommer spelet att annulleras och du får tillbaka pengarna.

Tror du inte spelet sitter? Boka det!

Exempel på att boka spel

Låt oss säga att du inte tror att Hammarby kommer att vinna Allsvenskan nästa år. Men istället för att betta på att något annat lag ska vinna, så sätter du upp ett odds för att Hammarby ska vinna.

Du väljer här att erbjuda spelarna ett odds på 10.00 på spelbörsen med en insats på 1000 kronor. Om ingen spelare väljer att ta det spelet så kommer det att annulleras och du får tillbaka dina pengar. Du kan närsomhelst välja att stänga ditt spel så länge ingen nappat på ditt odds.

Om en spelare köper ditt odds för 1000 kronor så matchas din bokning och spelbörsen, det vill säga spelbolaget, kommer att hålla i deras insats tills spelet är avgjort. Om Hammarby då inte vinner Allsvenskan så kommer du få köparens insats på 1000 kronor, minus den kommission som spelbolaget valt att ta.

Om Hammarby däremot vinner Allsvenskan så är det köparen som blir vinnare, och du förlorar 10.000 kronor i detta fall (1000 x 10 = 10.000).

Backa spel

När du väljer att backa ett spel, så är det ungefär som när du plockar ett vanligt spel hos ett spelbolag. Här väljer du nämligen att placera ett spel som du tror sitter. Här får du spela till ett odds som en annan spelare har bokat, till den insats som spelaren har valt.

Om du tror spelet sitter, backa det!

Exempel på att backa spel

Du har en stark tro på att Malmö FF kommer att vinna Allsvenskan. Du ser att det högsta oddset på marknaden finns på spelbörsen. Oddset du hittar är 5.00 och insatsen som får spelas är 2000 kronor.

Du väljer att backa spelet med 2000 kronor till oddset 5.00 som en spelare har valt att lägga ut. Dessa pengar hanteras därefter av spelbolaget i fråga tills spelet är avgjort.

Om Malmö FF inte skulle vinna Allsvenskan så kommer din förlust bli de 2000 kronor som du satsat. Om Malmö FF å andra sidan vinner Allsvenskan så kommer du tillbaka 10.000 kronor och därav gjort en vinst på 8000 kronor, minus kommissionen. ( 2000 x 5 =10.000)

Vinner Malmö Allsvenskan? Backa det i så fall!

Tjäna pengar på betting exchange

Att vinna pengar på betting är generellt sett inte enkelt. Det finns mängder av strategier för att lyckas, och det kan låta simpelt i grunden. I verkligheten är det dock inte enkelt, och så inte heller på spelbörsen. Det går dock givetvis att lyckas, men det krävs en stor kunskap inom såväl idrott som oddskunskap.

Här nedan kommer vi dock att ge två strategier som går att använda när det kommer till spelbörsen som kan ge dig en fördel mot andra spelare.

Exempel på hur du vinner på spelbörsen

Den allra simplaste vägen att gå är att helt enkelt jämföra odds! Se dig omkring hos de olika spelbolagen vad de har för odds på en viss match. Kanske har oddset drastiskt sjunkit på ett visst lag på grund av skador i ett annat lag. Kolla därefter hos spelbörsen för att se om oddsen även där hunnit sjunka, eller om du har möjligheten att spela till högre odds.

Se till att jämföra odds!

Fler exempel för att vinna på betting exchange

Genom att boka odds, det vill säga att du väljer odds och insats så kan du lägga ut “dåliga” odds och hoppas att någon nappar på det. Låt säga att du vet att Liverpool har ett par skador inför matchen mot Chelsea. Du tror därav att Chelsea ska vara favoriter, och så gör även spelbolagen.

På spelbörsen kan du då välja att boka Liverpool till ett odds där dom anses vara favoriter. Om du då har lite tur så kommer någon att nappa på oddset och spela det hos dig. Så antingen kommer någon spela ett dåligt spel hos dig, eller så får du pengarna tillbaka.

Fördelar och nackdelar

Som med allt annat inom betting så finns det fördelar och det finns nackdelar. Dessa tänkte vi gå igenom här nedan så du får en stabil grund att stå på innan du ger dig in på spelbörsen och testar dig på deras funktioner.

Fördelar

Att spela på betting exchange har ett par olika fördelar, och det finns många som faktiskt föredrar det före vanliga spelbolag. Här kan du hitta bättre odds än hos spelbolagen, du kan få satsa mer, du behöver inte vara rädd för att bli limiterad, och du kan till och med ta rollen som spelbolag!

  • Ingen risk för limitering!
  • Chans till högre odds än hos spelbolagen!
  • Du får chansen att agera spelbolag!

 

Det finns ingen risk för limitering!

Nackdelar

Nackdelarna finns, men de är väldigt få när det kommer till att spela på betting exchange. Den största nackdelen som finns när du spelar på spelbörsen är den kommission som tillkommer på alla dina vinstspel. Denna kommission varierar mellan spelbolag, och det är en bra idé att kolla upp den innan du börjar betta.

  • Du måste betala kommission vid varje vinstspel
  • Kan vara svårare att hitta spel än hos spelbolagen
Axel Andersson, bettingproffs

Axel Anderson

Bettingproffs och spelläggare

Om skribenten

Jag heter Axel Andersson och är ett stort sportfan sedan barnsben som föddes med en stryktipskupong i handen och en Newcastletröja på magen. Engelsk fotboll har alltid legat mig nära hjärtat och forsätter göra. Även tennis och dart är två sporter som ligger nära mitt hjärta. Just dessa tre sporter har hjälpt mig att kunna leva på spel senaste 6 åren.

Vill du hänga på mina andelsspel hittar du dem här.