• torsdag
  • 21/4

Topptipset 21/4


Alexander Johansson
Alexander Johansson

Topptipset inleds med en trojka allsvenska duster denna torsdag, därefter beger vi oss mot varmare breddgrader då fyra matcher från La Liga ska avhandlas innan mötet mellan Burnley och Southampton tar kupongen i mål. Som grädden på moset har Svenska Spel kryddat potten med en kvarts miljon riksdaler. Nu gasar vi!

Spelstopp: 18:59

1. Värnamo – Malmö FF X

David mot Goliat på Finnvedsvallen där de regerande allsvenska mästarna Malmö gästar nykomlingen Värnamo. MFF kommer närmast från en seger mot rivalen AIK. Det hajpade nyförvärvet Isaac Kiese Thelin stod för dubbla mål mot stockholmarna och kommer troligen vara värdefull för Di Blåe denna säsong. Värdarna har “bara” fått med sig en pinne hittills, men trots att det är allsvenskans kanske starkaste lag som kommer på besök denna torsdag finns det ändå en möjlighet för Hellbergs och Therns adepter att bättra på poängskörden. På naturgräset i Småland ska de blåvita, på en bra dag, kunna störa alla lag i serien och eftersom tvåan målas upp till absurda nivåer (runt 85 procent i skrivande stund) åker garderingspennan fram ögonaböj. Täck hela brädet och jobba in storskrällen!

2. Helsingborg – Elfsborg 2

Nästa allsvenska nykomling att kliva in i hetluften denna torsdag är Helsingborg. De rödblå skåningarna har samlat på sig tre förluster lika många omgångar och kan få nya problem mot ett skickligt Elfsborg. Besökarna från Borås ståtar som bekant med klasspelare som Frick, Okkels, Larsson och Gudjohnsen i truppen – samtliga av de nämnda var inblandade när Guliganerna gjorde processen kort med IFK Värnamo häromsistens (4-1). Det mesta talar för en ny Elfsborg-seger i Skåne, därav är tvåan en vettig spik hela vägen upp till 50 procent.

3. Degerfors – Hammarby 1

Hammarby har inlett säsongen i Allsvenskan klanderfritt då de grönvita från Södermalm samlat på sig idel trepoängare så här långt. Spelare som Besara, Ludwigson och Swedberg har redan nu visat att de kommer att vara oerhört viktiga för Bajen denna säsong. För Degerfors har säsongsinledningen inte varit lika lyckosam då värmlänningarna kammat noll i samtliga matcher. Men hemmalagets ska trots kräftgången ses med god chans att ta efterlängtade poäng då Stora Vallas naturgräsmatta nu är godkänd av förbundet och agerar slagfält för denna batalj. Med allt värde till vänster påbörjas streckandet där. Helst alla tecken.

4. Real Sociedad – Barcelona 2

Barcelona föll tungt mot Cádiz senast. Om katalanernas titelchans levde innan är det definitivt kört nu. Men en Champions League-plats kan trots allt säkras och då det bildats ett getingbo kring de åtråvärda platserna är det viktiga poäng som står på spel i Baskien. Även Sociedad utmanar om en topp 4-plats ska sägas, men dessvärre för Alexander Isak och gänget saknas flera tongivande spelare i denna fajt. Bland avbräcken återfinns till exempel Oyarzabal (skadad) och David Silva (avstängd). Xavis besökare är därmed rättmätiga favoriter och borde, givet rådande förutsättningar, kunna studsa tillbaka från besvikelsen senast. Tvåan lämnas allena.

5. Levante – Sevilla 2

Sevilla såg ut att gå mot seger i helgens seriefinal mot Real Madrid, men efter att en viss Karim Benzema klev fram och avgjorde för Marängerna är det bara för de rödvita andalusierna att glömma La Liga-titeln denna säsong. Nu ska istället en Champions League-biljett säkras. Ska så ske bör ett på pappret sämre Levante besegras. Vi ska dock komma ihåg att Grodorna är erkänt starka i Valencia. I hemmaborgen har José Morales och hans adepter tagit poäng mot bland annat Atlético Madrid, Real Madrid och Villarreal denna säsong. Med detta i åtanke kan det vara klokt att låta krysset säkra upp bredvid utgångstvåan.

6. Espanyol – Rayo Vallecano X

Nykomlingsmöte från Katalonien där två klubbar som gjort det bra i La Liga sedan de tog klivet upp, Espanyol och Rayo Vallecano, brakar samman i en kamp om viktiga poäng. Även om risken är liten kan bägge sällskapen fortfarande dras in i en bottenstrid. Men då avståndet ned till det berömda strecket än så länge är någorlunda stort är det inte någon vild gissning att båda sidor skulle vara rätt så nöjda med att dela på poängen här. Därmed kan vi nog räkna med en avslagen och kontrollerad tillställning på RCDE Stadium. Utgå från mitten och gardera efter plånbok.

7. Cádiz – Athletic Bilbao 1

Cádiz tog en tung skalp när självaste Barcelona lades på rygg i den förra omgången. En viktoria som bör ha gett “Den gula ubåten” en välkommen självförtroendeboost inför nästa svåra uppgift då ett defensivt starkt Athletic Bilbao gästar Nuevo Mirandilla. De tillresta baskerna agerar favoriter på oddsmarknaden, dock knappt. Iker Muniain och hans lärjungar i bortalaget har inte övertygat den senaste tiden då det endast blivit en seger på de fem senaste ligamatcherna. Lägg även till att Lejonen varit ett av La Ligas sämsta bortalag sedan årsskiftet. 1X torde räcka.

8. Burnley – Southampton 2

Det ser inte speciellt ljust ut för Burnley i jakten på nytt Premier League-kontrakt. Lancashire-klubben sparkade som bekant nyligen tränar-ikonen Sean Dyche och även om det blev en poäng mot West Ham senast är det inte alls säkert att omtyckte Dyches sorti ger önskad effekt under slutspurten. Som lök på laxen åkte rutinerade mittfältaren Ashley Westwood på en skräckskada senast och är out för resten av säsongen. Ett blytungt avbräck såklart. The Clarets är mer eller mindre piskade till att gå för full pott mot Southampton och då även gästerna från den engelska sydkusten agerat svajigt den senaste tiden är det upplagt för en öppen match. Därför känns “gaffeln” (etta-tvåa) som ett lämpligt alternativ!

Spiken! – Elfsborg

Helsingborg har inte övertygat i den allsvenska säsongsstarten och kan få problem mot ett stjärnspäckat Elfsborg som körde över IFK Värnamo senast. Tvåan singlas!

Skrällen! – Värnamo

Potentiell storskräll från Finnvedsvallen där ett, av tipparna, överskattat Malmö FF inte går säkert på det småländska naturgräset. Till rådande streckfördelning måste Hellbergs/Therns värdar med på kupongen i jakten på en megarensare!

topptips

Publicerad 21/4 2022 kl 06:00