• tisdag
  • 22/11

Topptipset 22/11


Oliver Pihlström
Oliver Pihlström

Tisdagens Topptips består av högt och lågt då VM-matcher varvas med möten från League Two, National League och EFL Trophy. Notera att detta är en så kallad maratonkupong då kalaset avslutas först under onsdagen. Mot åtta rätt!

Spelstopp: 19:59

1. Frankrike – Australien 1

Vi inleder i Qatar där ett skadeskjutet Frankrike väntas få svårt att försvara VM-titeln från 2018. Med astronomiska avbräck som Benzema, Kanté och Pogba i truppen är förutsättningarna långt ifrån optimala för Les Bleus. Mycket talar ändå för att “Tupparna” städar av ett betydligt svagare Australien i gruppspelspremiären, men med tanke på att Didier Deschamps trots allt tvingas laborera med startelvan kan den hårt betrodda ettan inte lämnas allena. Krysset, som har trevlig rensarpotential, ackompanjerar i hopp om att utmanarna från “The land down under” parkerar bussen på Al Janoub Stadium. 1X.

2. Crawley Town – Gillingham 1

Vi pausar VM-bollen tillfälligt och beger oss till de brittiska öarna där matcher från de lägre divisionerna står på menyn. Först ut är ett ångestmöte från League Two där Gillingham sticker ut i negativ bemärkelse. Gästerna verkar ha glömt bort hur man hittar nät och på grund av den bristfälliga offensiven har endast vunnit två matcher på 18 omgångar (!) slutat med seger. Det lutar med andra ord åt att The Gills spelar i National League nästa säsong. Gyllene möjlighet för Crawley Town att säkra viktiga pinnar i bottenstriden och har anfallsstjärnan Ashley Nadesan vaknat på rätt sida kan det smälla. Börja måla från vänster och fortsätt så långt stålarna räcker!

3. Halifax – Dorking Wanderers 2

En troligtvis svängig tillställning mellan National League-kombattanterna Halifax och Dorking Wanderers stundar. Det är framför allt de sistnämnda som brukar gilla att bjuda upp till dans då sex av de sju senaste ligamatcherna har innehållit tre eller fler mål. Halifax var uppe och nosade på League Two-spel i fjol, men föll tungt i playoff och har sedan dess tappat ett gäng viktiga pjäser. Ska det bli en topplacering även i år krävs det bättring från The Shaymen. Det brutalt överstreckade krysset kan gott lämnas därhän då jag har svårt att se att detta kalas slutar med delad pott. “Gubbgarderingen” (etta-tvåa) passar alldeles utmärkt!

4. Plymouth – Charlton 2

Vi stannar kvar i England ett tag till men byter femtedivisionen mot EFL Trophy där Plymouth och Charlton brakar samman i denna 16-delsfinal. Ska vi tro oddsmakarna kommer en tight batalj att utkämpas på Home Park där värdarna, som leder League One, pekas ut som knappa favoriter. Besökarna från London vann med det sagt med hela 5-1 när sällskapen möttes i ligan senast vilket bör ge Jayden Stockley och övriga besökare ett psykologiskt övertag i denna fight. Dessutom ska det tilläggas att värdarnas underliggande statistik visar på att de inte är helt förtjänta av alla segrar som skördats denna säsong. Viss rotation kan förekomma på bägge sidor av det gröna schackbrädet men jag väljer att klicka X2 med en övertygelse om att det ska räcka för grön bock.

5. Ipswich – Portsmouth 1

Nästa duell från EFL Trophy innefattar ytterligare två konkurrenter från League One då Ipswich och Portsmouth ska mäta svärd på Portman Road. De förstnämnda agerar rättmätigt favoriter i hemmaborgen där de så kallade “Traktorpojkarna” varit svåra att rubba denna säsong. Senast “Pompey” var på besök slutade det med en 3-2-seger för värdarna och min kvalificerade gissning är att Kieran McKennas lärjungar tillåts segerjubla igen. Ipswich ståtar med en stark spelartrupp där kliniska avslutare som Chaplin och Ladapo ingår – det är således inte oväntat att blåkostymerna utmanar om en direktplats till The Championship. Ettan kan gott singlas hela vägen upp till 55 prollar!

6. Marocko – Kroatien 2

Marocko och Kroatien kliver in i världsmästerskapet onsdag vid lunchtid. Föga förvånande är det de sistnämnda som drar på sig favoritkostymen i denna uppgörelse. De schackrutiga öborna tog sig som bekant hela vägen till final senast det spelades VM och lirare som Perisic och Modric har denna säsong visat att de fortfarande håller måttet. Marockanerna är visserligen inga duvungar då det rödklädda landslaget består av bland annat stjärnor som Ziyech och En Nesyri. Men som kollektiv är kroaterna klart bättre och får också mitt utgångstips. Tvåa, eller möjligen X2.

7. Tyskland – Japan X

Som de flesta kommer ihåg stod Tyskland för ett riktigt praktfiasko senast det spelades VM. Även om det blev 2-1-seger mot Blågult i det mästerskapet slutade det med sorti redan efter gruppspelet. Hansi Flicks vitklädda maskin har därmed revansch i sikte och känslan är att Die Mannschaft kommer att gå betydligt längre i Qatar. Bayern München-stjärnor som Gnabry, Sané och Goretzka finns alla i startelvan som väntas diktera villkoren mot Japan. Det ska såklart vara stor klasskillnad i Doha, men “De blå samurajerna” är med det sagt ett väldrillat landslag och jag vill inte räkna ut Minamino, Furuhashi och gänget i första taget. Helgardera och jobba in storskrällen på Khalifa International Stadium.

8. Spanien – Costa Rica 1

Vi avslutar med kupongens bankränta då Spanien ställs mot Costa Rica i Doha. Luis Enrique gjorde visserligen ett gäng märkliga val när bland annat Liverpool-stjärnan lämnades utanför La Roja-truppen, men den som följt det spanska landslaget i de senaste mästerskapen vet att de nästan alltid levererar fin fotboll oavsett laguppställning. Costaricanerna hade sin peak 2014 när den lilla fotbollsnationen tog sig hela vägen till kvartsfinal. Nu saknas bland annat stjärnmålvakten Keylor Navas och något slutspel lär det knappast bli denna gång. Ettan är bara att spika av!

Spiken! – Spanien

Enriques matadorer serveras en beskedlig uppgift i inledningen av detta mästerskap då Costa Rica väntar i premiären. En perfekt uppvärmning för La Roja som väntas göra processen kort med centralamerikanerna. Given spiketta.

Skrällen! – Japan

Tyskland darrade till rejält senast det begav sig då VM 2018 slutade med uttåg redan efter gruppspelet. Även om Hansi Flicks mannar troligen går längre i Qatar så är den inledande gruppspelsmatchen mot ett väldrillat Japan ingen enkel uppgift. Alla tecken.

Till Topptipset

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Publicerad 21/11 2022 kl 22:10