• måndag
  • 25/4

Topptipset 25/4


Alexander Johansson
Alexander Johansson

Måndagstoppet kryddas denna vecka av en fin extrapott på 250 000 pix och kupongens röda tråd stavas svensk fotboll. Sju av åtta fajter hämtas från vårt avlånga rike och klassikermötet i Malmö är en given höjdpunkt. Superettan och Damallsvenskan bidrar därutöver med ett gäng matcher innan vi kliver av på den sista anhalten i Londons vårkväll. Mot åtta gröna bockar!

Spelstopp: 18:59

1. Malmö FF – IFK Göteborg 1

Ettan mot tvåan i Allsvenskans maratontabell drabbar samman denna afton på Eleda Stadion. Malmö tappade oväntat poäng allra senast mot nykomlingen Värnamo och den delade potten får ses som en missräkning för de regerande mästarna. Till råga på allt så ådrog sig Nalic en knäskada och blir borta säsongen ut. Bortsett från 3-0-krossen hemma mot AIK så har skåningarna inte nått upp till normal standard och här får Malmö se upp mot ett uppåtgående Blåvitt. Stahre är nog ganska nöjd med säsongsstarten och göteborgarna är än så länge med och slåss i toppen. Berg har bidragit stort till den fina starten och lär sätta Malmös försvar på prov i detta klassikermöte. De himmelsblå får utgångstipset, men garderingar välkomnas.

2. Värnamo – Degerfors X

Degerfors har fått en usel start i årets upplaga av Allsvenskan. “Brukets” poängkolumn ekar fortsatt tom, men visst skall det sägas att spelschemat hitintills varit av den tuffare digniteten. Senast blev det 0-1 hemma mot Hammarby, trots två ramträffar av kantspringaren Gyau. Motståndarna Värnamo har gått snäppet bättre och är fortsatt obesegrade på hemmagräs via två raka 0-0-matcher mot Sirius respektive Malmö. Oscar Johansson har varit smålänningarnas bästa spelare i säsongsinledningen och bildar en vass duo tillsammans med Antonsson i den offensiva frontlinjen. Öppen match på förhand och här lämnas inget åt slumpen. Heltäckning på Finnvedsvallen!

3. Sirius – Hammarby 2

Marti Cifuentes kunde inte ha önskat sig en bättre inledning som Bajen-tränare. Hammarby toppar tabellen efter fyra raka segrar och de grönvita har sannerligen fått spelet att klaffa. Återvändaren Besara har kommit in som en gigant på mittfältet och Swedberg har tagit ytterligare kliv i sin utveckling. Schemat har däremot varit tämligen överkomligt och nu väntar säsongens hittills svåraste uppgift. Att möta Sirius på Studenternas är ingen lek och Daniel Bäckströms manskap har fram tills nu manövrerat ut både Helsingborg och Sundsvall på konstgräset. Skadeläget i respektive läger ser fint ut, vilket bäddar för en häftig tillställning i Uppsala. Knapp fördel Bajen, men då de streckas högt behövs alla tecken.

4. Elfsborg – GIF Sundsvall 1

Bortsett från bortamötet mot Malmö FF så har Elfsborg på pappret haft ett gynnsamt spelschema. Poängen har däremot uteblivit och Borås-gänget har redan börjat halka efter de andra tilltänkta topplagen. Ondrejka har inte alls fått det att stämma och de gulsvarta behöver få igång superlöftet illa kvickt för att börja klättra i tabellen. Att då ta sig an GIF Sundsvall framför hemmapubliken ska definitivt ses som en passande uppgift. Gästerna sprattlade förvisso till häromsistens då Kalmar något överraskande slogs tillbaka på NP3 Arena i Norrland (1-0), men på resande fot är Sundsvall inget höjdarlag. Trots stenhård vänsterstreckning så singlas ettan i Västergötland.

5. Landskrona – Örgryte 2

Inte var det många som trodde att detta högt betrodda ÖIS skulle befinna sig på negativ kvalplats efter tre spelade matcher. Rödblåtts kortpassningsstrategi har än så länge varit lättläst för motståndarna och här gäller det för Dane Ivarssons stjärnspäckade trupp att steppa upp ordentligt om tre poäng ska bärgas i Skåne. Här väntar nämligen ett segersuget Landskrona som står noterade för tre nederlag och således innehar Superettans jumboplacering. Lita på att de svartvita kommer att göra allt för att bryta trenden och då inget av sällskapen kan känna sig speciellt nöjda med krysset så är det läge att dra till med “gubben” [etta-tvåa].

6. Öster – Västerås 1

Starkt av Öster att resa hem från Gamla Ullevi med 1-0 i bagaget i den senaste omgången. Rodic gjorde då sitt första mål i den röda tröjan och fortsätter att stå för bra insatser på vänsterflanken. Smålänningarna har agerat förtroendeingivande i säsongsinledningen och skulle i ärlighetens namn, sett till spelövertaget, inte torskat i lagets senaste hemmamatch mot Brage. Öster vill revanschera sig inför hemmafansen och Västerås ska ses som ett rimligt byte på Visma Arena. Gästerna har svag form och kommer senast från 0-3 hemma mot Utsikten. De grönvita känns tunna framåt och får det tufft här. Solid etta.

7. Häcken – Rosengård 1

Ett häftigt möte stundar på Hisingen då guldaspiranterna Häcken och Rosengård ställs öga mot öga. Bägge gängen har gått ut hårt i säsongsupptakten och det är värdarna som toppar Damallsvenskan inför den femte omgången. Bortsett från den tappade premiärsegern i Umeås fullkomliga snökaos har göteborgarna gått rent och Filippa Curmark har stått för fyra baljor på de två senaste. Rosengård står på samma poäng som kvällens opponenter, men har ännu inte stött på särskilt tufft motstånd. Här ställs de skånska damerna på prov och faktum är att Häcken vunnit de två senaste fajterna på Bravida Arena. De gulsvarta får följaktligen äran att agera utgång, men följ gärna upp med krysset.

8. Crystal Palace – Leeds 2

Kupongen rundas av i den engelska huvudstaden med ett möte på Premier Leagues nedre tabellhalva. Leeds såg länge ut att få det tufft att klara av kontraktet, men tio poäng på de fyra senaste bataljerna har inneburit ett kliv över negativt streck i bottenstriden. Jack Harrison har nätat i tre matcher i följd och totalt sett har de vitklädda producerat nio kassar inom den nyss nämnda perioden. Annat ljud i skällan hos Crystal Palace som i stort sett inte längre har något att spela för. Nyligen blev det förlust i FA-cupens semifinal och därutöver kan två raka PL-förluster konstateras. Palace högstanivå är imponerande, men med Leeds formtopp samt höga motivation i beaktande så finns det mycket som talar för högersidan. X2 känns bra i London!

Spiken! – Elfsborg

Det skiljer flera klasser i grunden mellan Elfsborg och Sundsvall. Det är bara en tidsfråga innan boråsarnas maskineri varvar igång och här är det ett gyllene läge för Ondrejka och company att ta tre friska pinnar och påbörja klättringen uppåt i tabellen. Framåt “Di Gule”!

Skrällen! – Leeds

Jesse Marsch har fått ordning på Leeds igen efter en tuff säsong och fortsätter “The Peacocks” på den inslagna vägen så finns det goda möjligheter att säkra PL-kontraktet inom kort. Flera nyckelspelare har dessutom jobbat sig tillbaka från skador och när nu ett Palace i ingenmansland står på andra sidan så ska Leeds ses med fina segerchanser på Selhurst Park.


Publicerad 25/4 2022 kl 05:58