Allsvenskan

Publikfavoriten Allsvenskan bjuder på spännande matcher, skrällar och heta derbyn varje säsong. Hur kommer det gå för nykomlingarna och kommer favoriterna att klara pressen? På Spelcash ger vi dig frekventa analyser av matcherna i Allsvenskan.

Gratis speltips allsvenskan

Här på Spelcash har ni varje vecka chansen att ta del av speltips från sveriges högsta division i fotboll, allsvenskan! Allt är dessutom alldeles gratis!

Svensk fotboll är något som ligger oss på Spelcash varmt om hjärtat, och inte minst allsvenskan. Den högsta divisionen i svensk fotboll bjuder alltid på trevliga matcher med en rejäl uppslutning av fans år efter år. 

Inför varje omgång kommer ni kunna ta del av analyser och speltips från de matcher som våra spelexperter tycker det finns spelvärde i. Dessa spelexperter är handplockade till vår sajt just för deras kunskap om dels allsvenskan, och även om oddskunskap.

Alla våra spelexperter som skriver om allsvenskan har ett stort intresse för ligan. Därför kan ni alltid räkna med färsk information om skador, form och andra diverse faktorer som kan påverka utfallet av en match. 

När du väljer att rygga en av våra spelexperter kan vi aldrig garantera en vinst. Det vi dock kan garantera är ett spel som är väl analyserat, och att jobbet verkligen är gjort. 

Ta del av våra speltips! Inte vill du missa en bomb mellan GIF Sundsvall och IK Sirius!

Spela på allsvenskan

Betta på allsvenskan

Allsvenskan är inte i samma storlek som Premier League, Serie A, eller de andra stora ligorna i europa, men det till trots finns det mängder av spelalternativ till matcherna. Alla spelbolag med svensk licens erbjuder spel till matcherna. Några spelbolag erbjuder dock fler alternativ än andra.

Här nedan följer några av de populäraste spelalternativen när det kommer till spel på allsvenskan, och vad dem betyder:

Fulltidsresultat

Det populäraste spelet inom allsvenskan är att helt enkelt spela på vilket lag som vinner matchen, alternativt att det blir kryss. Detta är det mest simpla spelet där du väljer mellan att spela på antingen 1 (hemmaseger), X (oavgjort), eller 2 (bortaseger).

1, X, eller 2 är det som gäller vid fulltidsresultat!

Draw no Bet

Draw no Bet eller DnB som det förkortas, är ett annan populär spelform. Draw no Bet står för Oavgjort inget spel, och man tar därför bort alla oavgjorda resultat i ekvationen. Här spelar du antingen på en hemma- eller bortaseger. Om matchen slutar med oavgjort, så får du pengarna tillbaka.

Spela DnB om du vill undvika förlust vid oavgjort! Lockar oddset på IFK Norrköping mot ett BK Häcken som redan säkrat guldet?

Asian Handicap

Asian Handicap är något som växt fram mer och mer på alla spelsidor under åren, och har nu blivit en väldigt populär spelform. Exempel på asian handicap spel kan vara +0, -0,25 , -0,5 , -0,75 och -1. Det går ofta att spela asian handicap i både riktningar till -3 och +3. 

Dessa siffror kan vara svåra att förstå sig på om man är ny inom betting, men man lär sig fort. En snabb förklaring till ovanstående siffror ges här nedan. 

+0 : Funkar precis som Draw no Bet. Du väljer att spela på ett av lagen, och vinner laget så vinner du. Förlorar laget, så förlorar du. Blir det oavgjort så får du pengarna tillbaka.

-0,25 : Om laget du spelar på vinner du. Om laget du spelar på förlorar, så förlorar du. Vid oavgjort så får du tillbaka halva insatsen. Säg att du spelat 100 kr på -0,25 och det blir oavgjort, då får du tillbaka 50 kr.

-0,5 : Om laget du spelar på vinner du. Om laget du spelar på inte vinner, så förlorar du.

-0,75 : Om laget du spelar på vinner med två mål eller mer, så vinner du. Om laget du spelar på vinner med 1 mål, så får du en halv vinst. Om laget du spelar inte vinner, så förlorar du.

-1 : Om laget du spelar på vinner med två mål eller mer, så vinner du. Om laget du spelar på vinner med ett mål, så får du pengarna tillbaka. Om laget du spelar på inte vinner, så förlorar du.

Vinner Hammarby stort mot nedflyttningsklara Helsingborg? Spela asian handicap!

 

Antal Mål

Hur många mål i matchen är även det ett populärt spel som erbjuds. Här kan du spela på hur många mål det blir i första halvlek, hur många mål ett av lagen gör, eller hur många mål det blir totalt i hela matchen.

Blir det målrikt i allsvenskans sista omgång? Kanske när Djurgården tar emot Mjällby? Spela ett överspel!

Hörnor

Spel på hörnor är verkligen något som växt fram senaste åren, och det med en hög hastighet. Spelformen har blivit alltmer populär och numera erbjuder flertalet spelbolag spel på hörnor i allsvenskan. Här går det bland annat att spela på hur många hörnor det ska bli halvtid, hur många hörnor det blir totalt i matchen och vilket lag som får flest hörnor i matchen.

Hur många hörnor får vi se mellan AIK och Elfsborg?

Målskyttar

Mängder av spel utanför den “normala” ramen växer för varje år. Målskyttar är ett av spelalternativen som inte fanns i bettinghistoriens start. Nu är det dock en populär spelform och det går att betta på målskyttar i allsvenskan till varje match.

Spela på en målskytt!

Spelarprestationer

En spelform som verkligen tagit fort senaste åren är spel på spelarprestationer. Spelformen i allsvenskan har inte växt och blivit lika stor som i exempelvis Premier League. Det går dock här och där att spela på exempelvis hur många skott en spelare som skjuta. 

Hur många skott skjuter Oliver Berg i Kalmar FF?

Spela på allsvenskan med stryktipset & europatipset

Poolspel är något oerhört populärt i Sverige. Här kan man spela för små summor och vinna stora pengar! De två populäraste spelformerna heter stryktipset och europatipset. På dessa två dyker ofta allsvenskan upp!

Stryktipset är en spelform som funnits sedan 1934, medan europatipset lanserades 1993. På stryktipset dominerar ofta engelsk fotboll under perioden augusti-maj. De övriga månaderna fylls kupongen på med svensk fotboll och inte minst allsvenskan. På europatipset ser vi svensk fotboll så gott som varje vecka den svenska säsongen är igång. 

Här på Spelcash älskar vi poolspel. Vi älskar att vinna, och spela tillsammans. Tack vare svenska spel så kan man numera göra det. Genom spelbolagets andelsspel så kan man gå ihop ett gäng kompisar och bygga större rader tillsammans.

Om du går med i Spelcash andelslag så har du chansen varje vecka att köpa in dig i en av våra spelexperters rader. Detta är perfekt för dig som inte har tid att lägga en egen rad, för dig som vill vara med i en större rad för en mindre peng, och för dig som känner att du behöver experthjälp med kupongen.

Dessa andelar lägger våra experter stor vikt vid, och systemen analyseras från olika vinklar. Dessa andelar finner ni här!

Gå med i Spelcash andelslag och ta del av veckans olika system!

 

Om allsvenskan

Allsvenskan är den högsta divisionen i svensk fotboll och serien grundades 1924. Premiäromgången spelade den tredje augusti 1924 och matchen spelades mellan IK Sleipner och IFK Eskilstuna.

Allsvenskan består av 16 olika lag, och dessa lag möter varandra två gånger per säsong. Detta leder till att alla lag spelar 30 omgångar. Ett möte var på hemmaplan, och ett på bortaplan. Det lag som tagit flest poäng efter 30 omgångar vinner allsvenskan, och inte slutspel eller liknande sker när serien är färdigspelad.

Det lag som vinner allsvenskan får chansen att kvala in till Champions League, medan lagen som placerar sig på andra respektive tredje plats får chansen att kvala till Europa Conference League. Detta får även det laget som vinner svenska cupen göra.

De två lag som tagit minst poäng när alla 30 omgångar är spelade blir degraderade till superettan. Det laget som slutar på en 14e plats i tabellen får möta det lag som kom på en tredje plats i superettan. De spelar ett dubbelmöte där vinnaren får spela i allsvenskan nästkommande säsong.

Sundsvall är ett av lagen som får lämna finrummet i svensk fotboll 2022.

Allsvenskan tabell

Precis som med alla andra tabeller runt om i idrottsvärlden så sker ändringarna från omgång till omgång. Att hålla koll på tabellen är inte alltid det enklaste. Vi rekommenderar att du besöker allsvenskan egna hemsida för att hålla koll på den dagligen uppdaterade tabellen. Denna tabell finner du här!

Här nedan ser du hur tabellen ser ut i skrivande stund efter 29 av 30 spelade omgångar! 

Placering Lag Spelade Vinster Oavgjorda Förluster Målskillnad Poäng
1 BK Häcken 29 18 9 2 66-34 63
2 Djurgården 29 17 6 6 55-24 57
3 Hammarby 29 15 8 6 58-27 53
4 AIK 29 14 8 7 45-35 50
5 Kalmar FF 29 14 6 9 37-27 48
6 IF Elfsborg 29 12 10 7 54-35 46
7 Malmö FF 29 13 6 10 42-32 45
8 IFK Göteborg 29 13 3 13 38-38 42
9 Mjällby AIF 29 10 10 9 32-33 40
10 IFK Värnamo 29 9 10 10 33-43 37
11 IK Sirius 29 9 8 12 29-39 35
12 IFK Norrköping 29 8 9 12 37-39 33
13 Degerfors IF 29 7 9 13 30-47 30
14 Varbergs BoIS 29 7 7 15 28-55 28
15 Helsingborgs IF 29 4 5 20 22-50 17
16 GIF Sundsvall 29 4 2 23 28-76 14

 

Vi kan därmed efter 29 spelade omgångar gratulera BK Häcken till guldet! Vi kan även säga hej då till Helsingborgs IF och GIF Sundsvall som åker på en nedflyttning till superettan. 

Svenska lag i europa

Numera finns det tre olika klubbturneringar som lag runt om i europa kan tävla i. Champions League, Europa League och Conference League. Alla svenska lagen har chansen att kvalificera sig till dessa!

Champions League

Alla svenska lag har när säsongen börjar en chans att nästkommande säsong spela i klubbfotbollens finrum, Champions League. Vägen dit är dock lång och snårig.

För att få en chans att spela i Champions League måste man som svensk klubb först och främst vinna allsvenskan. Detta ger en möjligheten att få delta i Champions League kval nästkommande säsong. Detta Champions League kval består av fyra kvalomgångar, och motståndet blir tuffare och tuffare för varje omgång.

Säsongen 2021/2022 var det Malmö FF som hade chansen att få delta. Dom föll dock på det andra hindret när dom över två möten förlorade mot litauiska Zalgiris med totalt 3-0.

Vinnaren av allsvenskan får chansen att kvala in till Champions League!

Europa League

Europa League är precis som Champions League en prestigefylld turnering att vinna, och allt annat än enkel att gå hela vägen i. Ett lag från allsvenskan har varje säsong chansen att kvalificera sig för Europa League. Detta är dock inte något man vill, och jag ska förklara varför. 

Enda chansen att få spela Europa League som svensk klubb är genom att åka ur kvalet till Champions League. Gör man det så blir man direkt inkastad i kvalet till Europa League. Tar man sig hela vägen till den fjärde och sista omgången i Champions League kvalet och förlorar, så är man direkt kvalificerad för gruppspelet i Europa League.

Malmö lyckades inte kvalificera sig för Champions League och fick nöja sig på Europa League 2021/2022!

Europa Conference League

Europa Conference är en nykomling i sammanhangen och gjorde sin debut säsongen 2021/2022 för att ge fler lag chansen att spela europaspel. De svenska lag som slutar på en andra och tredje plats i allsvenskan, tillsammans med det laget som vinner svenska cupen, går in i turneringens andra kvalomgång.

Totalt spelas fyra kvalomgångar som man måste ta sig igenom för att ta sig vidare till gruppspelet. De svenska lag som deltog i årets kval var IF Elfsborg, Djurgården, och AIK. Elfsborg fick se sig utslagna i andra kvalomgången, medan AIK fick se sig besegrade i den fjärde och sista kvalomgången.

Djurgården blev det enda svenska laget att ta sig vidare till gruppspelet. Djurgården har dessutom gjort ett fantastiskt bra gruppspel denna höst, och dom lyckades vinna gruppen. Nu väntar slutspel för klubben 2023, och där kan man ställas mot lag som Fiorentina och Basel.

Djurgården går som tåget i Europa Conference League 2021/2022 och vann sin grupp!

Svenska lag med framgång i europaspel

Att svenska lag går och vinner stora klubbturneringar runt om i europa är inget vi gjort oss vana med. Faktum är dock att en svensk klubb har lyckats vinna en stor titel, och dessutom två gånger om.

IFK Göteborg är det lag som nått störst framgång ute i europa. Laget har vunnit Uefacupen två gånger om. 1982 och 1987 var åren som IFK Göteborg visade europa vilka dom var. 1982 hade man spelare som Glenn Hysen, Glenn Strömberg och Torbjörn Nilsson i truppen. År 1987 hade man spelar som Roland Nilsson, Thomas Wernerson och Johnny Ekström i truppen.

Ett lag som varit i en final är Malmö FF. Detta var dock i europacupen, som senare bytte namn till Champions League. Malmö FF tog sig final säsongen 1978/79 men fick se sig besegrade av Nottingham Forest med 1-0. 

Just Champions League har Malmö FF spelat ett par gånger, och senast var säsongen 2021/2022. Laget slutade sist i gruppen efter att ställts mot lagen Chelsea, Juventus, och Zenit Sankt Petersburg. Andra lag som spelat Champions League gruppspel är IFK Göteborg, AIK, och Helsingborgs IF.

Allsvenskan resultat

Säsongen 2020/2021 var det Malmö FF som vann allsvenskan. Klubben tog sin 25e ligatitel. Detta gör klubben till den klubb som vunnit flest ligaguld i Sverige. 

Vilka klubbar har vunnit allsvenskan?

 • Malmö FF (25 st)
 • IFK Göteborg (13 st)
 • IFK Norrköping (13 st)
 • Djurgården (8 st)
 • Helsingborgs IF (7 st)
 • AIK (6 st)
 • Elfsborg (6 st)
 • GAIS (4 st)
 • Östers IF (4 st)
 • Halmstads BK (4 st)
 • Örgryte IS (2 st)
 • Åtvidabergs FF (2 st)
 • Hammarby IF (1 st)
 • Kalmar FF (1 st)
 • BK Häcken (1 st)
 • IK Sleipner (1 st)

Klassiska klipp från allsvenskan

Allsvenskan har genom året bjudit på några riktigt klassiska klipp. Allt från roliga intervjuer till ordentliga misstag. Här nedan bjuder vi på några som vi verkligen gillar!

 

FAQ – Frågor och svar om allsvenskan

Vilka vinner allsvenskan 2021/2022

I den 29e omgången blev det klart att BK Häcken är svenska mästare

Vilket lag har vunnit allsvenskan flest gånger?

Malmö FF har vunnit allsvenskan flest gånger med 25 st ligaguld

Vilka spelbolag är bra att ha till allsvenskan?

Alla spelbolag erbjuder allsvenskan, men några vi rekommenderar är Nordicbet, Pinnacle och Unibet

Vilket TV-bolag äger rättigheterna till allsvenskan?

Discovery äger rättigheterna till allsvenskan i Sverige