Vi listar viktigaste

Grenar i Sommarspelen 2024

Schemat för de olympiska spelen är satt och vi har hela 329 olika grenar att se fram emot! Sommar-OS 2024 i Paris närmar sig med stormsteg och här kommer vi att gå igenom grenarna och se var Sverige har chanser att hämta hem medaljer.

Spela på Sverige i Sommarspelen

Alla våra spelbolag är
Licensierade
Recenserade av våra experter

Expekt

 • + Riktigt bra bonus
 • + Stort utbud
 • + Enkel och snygg layout
 • + Höga konkurrenskraftiga odds
 • Något svårt att hitta på sidan i början

Unibet

 • + Snabba uttag
 • + Svensk support
 • + Bra livestreams
 • Inget poolspel

LeoVegas

 • + Stort utbud av marknader
 • + Enkel och snabb sökfunktion
 • + Enkel och snygg layout
 • + App med LeoAlert

Grenar i Sommarspelen 2024

OS 2024 i Paris är bara ett stenkast bort, men OS-programmet har varit fastställt sedan en tid tillbaka. Det kommer att under två och en halv veckas tid tävlas i 32 olika sporter, med totalt 329 grenar! Den sporten som innehåller flest grenar är inte helt förvånande friidrott med sina 48 grenar.

“På det officiella programmet finns 329 olika grenar där medaljer ska delas ut!”

De sporter som är involverade på under OS, men som har minst antal grenar, är breaking, fotboll, golf, handboll, landhockey, modern femkamp, rugby, konstsim, vattenpolo och surfing där det bara finns en klass var för damer och herrar.

Frågor och svar om grenarna i Sommarspelen i Paris 2024

När är OS i Paris 2024?

OS i Paris 2024 pågår mellan 26 juli – 11 augusti och du kan ta reda på allt du behöver veta om OS i Frankrike hos Spelcash.

Är det någon nya sport på OS i Paris 2024?

Ja, skateboard är en gren som gör sin debut i Frankrike detta OS!  

Var hittar jag ett fullständigt program för OS i Paris 2024?

Ett fullständigt program, där du dag för dag kan se vilka tävlingar som tar plats, hittar du på Spelcash sajt!

Deltar svenska landslaget i fotboll under OS i Paris 2024?

Nej, svenska landslaget har inte kvalificerat sig för varken damer eller herrar när det gäller fotboll på OS. Vi tar givetvis del av matcherna här på Spelcash trots det.

Har Sveriges trupp någon deltagare på 100 meter?

Ja, Henrik Larsson heter vårt hopp! Henrik blev förste svensk på 50 år att nå en final!

Har vi någon svensk deltagare på 200 meter?

Ja, hela tre stycken idrottare har vi med på 200 meter! Erik Erlandsson heter hoppet på herrsidan när det kommer till 200 meter, och på damsidan är det Julia Henriksson och Nora Lindahl vi ska hålla en extra tumme för på 200 meter!

Kommer det någon ny sport under OS 2028?

Ja, tills OS 2028 i Los Angeles så får vi se Lacrosse, flaggfotboll, cricket, squash och baseboll/softboll in på schemat!

Antalet utövare Sommarspelen 2024

Sommar-OS i Paris är en tävling där idrottare världen över ska tävla om medaljer som betyder odödlighet i sportens värld. Att hämta hem en OS-medalj är allt annat än enkelt, och få lyckas med uppgiften under sin karriär. Under OS i Paris kommer 10,500 deltagare att slåss om att komma överst på podiet i 329 grenar.

“10,500 idrottare kommer med en dröm till OS i Paris 2024!”

Konkurrensen under ett OS är benhård, och kanske till och med tuffare än någonsin. Av de 10,500 deltagarna i startfältet så är 117 stycken av dessa svenska idrottare. Sverige kommer med deltagare i nitton olika sporter och SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) har satt upp ett medaljmål på tio stycken medaljer.

Lika många herrar som damer för första gången

För första gången någonsin så kommer de olympiska spelens startfält bestå av exakt lika många herrar som damer. När idrottarna intar Paris så kommer det att finnas 5250 damer och 5250 herrar som alla är där för medaljer.

”Exakt lika många damer som herrar står på startlinjen!”

På ett sätt sluts cirkeln väldigt fint i och med detta sommar-OS då det var just i Paris år 1900 som kvinnor för första gången fick delta i de olympiska spel, som innan bara var till för män. Sedan år 1900 i Paris har den procentuella siffran med tävlande kvinnor ökat, och detta OS är alltså helt jämställt med deltagare för första gången.

Nya grenar i programmet

Precis som att allt annat i världen förändras och utvecklas, så gör även de olympiska spelens schema detsamma. Vi får ett program detta sommar-OS som vi aldrig har sett förut, även om det allra mesta är sig likt. 

De senaste åren har ett par nya sporter hittat in på schemat, och så är det även i år. En helt ny sport gör debut på schemat samtidigt som ett par idrotter får stanna kvar efter ett lyckat OS 2020 i Tokyo. Läs nedan för att se vilka moderna sporter som vi numera hittar under sommar-OS!

I sommar-OS 2024 gör breakdance entré

Breaking

Hur tävlar man i breakdance tänker nog de flesta av er! Här har atleterna som uppgift att imponera på en jury genom att utföra akrobatiska steg och figurer till takten av en DJ. Sporten gör sitt första framträdande på programmet under OS 2024 och hoppas få bli en återkommande sport.

16 damer och 16 herrar kommer att tävla under 9 augusti och 10 augusti på ikoniska Place de la Concorde. Vill man uppleva en helt ny sport på schemat så rekommenderar vi att man kikar in! Rekommendationer gällande speltips kommer dock inte att komma från Spelcash till denna nya idrott.

Surfing är en ny gren i sommar-OS

Surfning

Surfing gjorde sitt första framträdande på programmet under OS 2020 i Tokyo och har fått chansen att stanna kvar åtminstone ett olympiskt spel till! Surfing är en av de sporter som inte kommer att husera i just Frankrikes huvudstad Paris, utan man kommer att hålla till 1500 mil därifrån.

Surfingen under OS i Paris kommer att hålla i Tahiti. Tahiti är den största ön i Franska Polynesien och ligger långt bort från Paris. Beslutet togs då de tävlingar som ska utföras har bäst förutsättningar just på Tahiti. 

Klättring är en av de nya grenarna i sommarspelen

Klättring

Klättringen gör sitt andra framträdande under sommar-OS 2024 i Paris. Att OS går i just Frankrike är passande då landet har över 100,000 licenshavare. Här gäller det att kasta sig uppför en vägg på bara några sekunder utan att ens veta rutten.

Sporten kommer att ha sin plats på programmet mellan 5 augusti och 10 augusti 2024. Sverige har inga deltagare med i sporten, men vi rekommenderar ändå att du kikar in i augusti och ser världseliten flyga uppför väggarna. 

Skateboard är en ny gren i de olympiska spelen

Skateboard

När Skateboard gjorde debut under OS 2020 i Tokyo så fick vi se en prispall som inte såg ut som alla andra. Ettan och tvåan i tävlingen var nämligen båda precis fyllda 13 år. Kanske krävs det att konsekvenstänket inte helt är utvecklat för att man ska våga göra alla tricks?

“Den regerande olympiska mästaren i skateboard var inte mer än 13 år gammal när han vann!”

27-28 juli kan du se idrottarna tävla i Street-evenemanget och sedan kan du även se Park-evenemanget mellan 6 och 7 augusti. Får vi se lika unga guldmedaljörer denna gång?

Grenar med svenskt deltagande i Paris

Sommarspelen är ett event där blickarna ofta riktas mot de riktigt stora idrottarna som har chans att skriva historia. Publiken har alltid suttit fastspänd när Usain Bolt skulle springa 100 meter eller när Michael Phelps skulle hoppa ned i simbassängen. 

Men vad har vi egentligen för svenska idrottare med till detta olympiska spel i Paris 2024? Vilka idrotter ska vi svenskar sätta en prick för i schemat och när ska de att utföra sina idrotter? Vi har listat de grenar som har svenskt deltagande i sommar-OS 2024!

 • Bordtennis  – Sex spelare i lag, singel och dubbel
 • Boxning – Två deltagare
 • Brottning – Två deltagare
 • Cykel – Tre deltagare
 • Golf – 4 deltagare
 • Friidrott – 22 deltagare
 • Handboll – 14 damer och 14 herrar
 • Judo – Två deltagare
 • Kanotsprint – Fyra deltagare
 • Kanotslalom – En deltagare
 • Modern femkamp – En deltagare
 • Ridsport – Nio deltagare
 • Segling – Åtta deltagare
 • Simning – 13 deltagare
 • Simhopp – En deltagare
 • Skateboard – En deltagare
 • Skyttesport – Sju deltagare
 • Triathlon – En deltagare
 • Volleyboll – Två deltagare

Idrotter med medaljchanser för Sverige under Sommarspelen i Paris

SOK, den svenska olympiska kommittén, har satt upp ett medaljmål för Sverige. Detta mål ligger på tio stycken medaljer. När OS 2024 avslutas 11 augusti kommer vi att få svaret på om våra svenska idrottare har nått detta mål.

“Vilka svenska ska vi tro lite extra på mellan 24 juli-11 augusti?”

Vilka idrottare ska vi då tro lite extra på? Vilka har extra stor chans att åka hem med ett guld i bagaget? Vi har listat några av de grenar på OS-programmet där Sverige har stor chans att få med sig en medalj, och i bästa fall även ett guld!

Armand Duplantis hoppar

Stavhopp

Av alla tävlingar på OS-programmet så är stavhoppet den gren där vi har klart störst chans att få en svensk guldmedalj. Armand Duplantis är regerande olympisk mästare, han är också dessutom regerande världsmästare. Svensken går in i tävlingen som storfavorit och förväntas lämna Paris i augusti med en guldmedalj. 

Armand Duplantis är enormt stor favorit till guldet i Paris!

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se – spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.

Armand Duplantis håller det officiella världsrekordet i stavhopp och det finns en stor chans att han både tar guldet och ökar på sitt rekord i Paris. Största motståndaren heter Sam Kendricks och kommer ifrån USA, men ska vi tro oddsen så är han chanslös mot svensken! Duplantis som dessutom har chansen att skriva historia som den första svenska friidrottaren att försvara ett guld under sommarspelen!

Daniel Ståhl kastar diskus

Diskus

Diskus är precis som stavhopp också en gren där vi har en svensk regerande mästare. Daniel Ståhl stod högst upp på pallen 2020 och är på jakt efter nya framgångar. Daniel tog sitt tredje mästerskapsguld under VM 2023 i Budapest och har visat gång på gång att han är en av våra bästa atleter när det kommer till kritan.

Kan Daniel Ståhl ta sin andra olympiska guldmedalj under Paris-OS 2024?

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se – spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.

Ska vi tro oddsen så behöver dock Daniel vara på topp i Paris under sommaren! Han är nämligen rankad som diskuskastare nummer tre på oddslistan. Chansen till guldmedalj finns dock inom räckhåll och inte minst en plats på pallen!

Favorittippade volleyboll-duon Jonatan Hellvig & David Åhmen

Volleyboll

När beachvolleybollen avgörs vid foten av Eiffeltornet så har vi ett svenskt par som kliver in i tävlingarna som världsettor! Jonathan Hellvig och David Åhman har tagit sporten med storm och är ett par man verkligen ska hålla ett extra öga på om man vill se svenska framgångar!

Kan Sverige få ett OS-guld i beachvolleyboll under sommarspelen? De nya stjärnskotten Åhman/Hellvig är favoriter!

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se – spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.

Paret kliver in som regerande EM-mästare och dessutom med ett VM-silver i bagaget. Tävlingarna i beachvolleyboll pågår mellan 27 juli – 10 augusti där ett gruppspel ska spelas följt av ett slutspel!

Simning

Sarah Sjöström har redan tagit plats i historieböckerna efter alla mästerskapsmedaljer. Hon är dock på jakt efter en ny när hon ställer upp i 50 meter frisim under sommarspelen i Paris! Sarah som vanligtvis deltar i flera distanser har i år valt att satsa på enbart en.

Sarah Sjöström i OS 2024

Sarah är regerande världsmästare på 50 meter frisim och satte även världsrekord i fjol på distansen. Finalen i 50 meter frisim under sommarspelen kommer att äga rum den 4 augusti, och lita på att det är en dag när en stor del av det svenska folket kommer att vara bänkad framför tvn!

Gång

Gång är en sport som är mycket fascinerande. Vid första anblick kanske det inte ser ut att gå så fort för idrottarna, men skenet bedrar! Världsrekordet på 20 km är 1:16:36. Vi pratar alltså om en kilometertid på under fyra minuter. Det är tider som gemene man inte kan springa på.

Den första augusti klockan 07:30 ger sig idrottarna ut på banan, och däribland svenske Perseus Karlström! Perseus tog tidigare i år EM-guld på distansen och är en av de svenska idrottarna som har guldvittring på förhand inför sommarspelen 2024!

Ridsport OS 2024

Ridsport

Inom ridsporten är vi en väldigt stark nation, och till detta OS kommer vi med förhoppningar om guldmedaljer. Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson stod för en historisk framgång under OS 2020 där man fick stå överst på pallen.

Alla tre ryttare är återigen uttagna till sommarspelen och har givetvis inget annat än ett försvarande av förstaplatsen i sikte! Får vi se ännu en succé från trion?

Golf

Golf är en av de nyare idrotterna på schemat under de olympiska spelen! Inom denna sport har vi en svensk deltagare som inom loppet av ett år gått från världens bästa amatör till en av sportens bästa utövare. Vi pratar såklart om Ludvig Åberg

Är golf en av de tävlingar där vi får se en svensk medalj? Ludvig Åberg ställer sig på första tee den 1 augusti 2024!

Ludvig Åberg slutade tvåa i majordebut och har visat under året att han är på touren för att stanna. Nu kommer han till OS i Paris 2024 med medaljförhoppningar. Ludvig Åberg kommer att tävla 1 augusti – 4 augusti.

Mountainbike

Jenny Rissveds klev högst upp på pallen under de olympiska spelen 2016 i Rio de Janeiro som 22-åring. Därefter har Rissveds gått en kamp mot depression och prestationsångest, och dessutom brottats med ätstörningar. När Rissveds gick i mål under sommar-OS 2020 på en 14e plats ville hon mest att loppet ska bli avklarat.

“Jenny Rissveds är en de svenska idrottarna som tidigare stått högst upp på pallen under de olympiska spelen!”

Nu är Rissveds dock tillbaka på en bättre plats och har vunnit i världscupen i år! Den nu 30-årige svensken kommer till Frankrike med sikte på medaljer och givetvis håller vi en extra tumme för henne under OS i Paris!

Segling i OS 2024

Segling

Marseille i Frankrike är spelplatsen för tävlingar i segling under OS i Paris. Svenska laget kommer med ett par deltagare som är där för medaljer av de ädlare valörerna! Det största blågula medaljhoppet står till Vilma Bobeck och Rebecca Netzler. Paret har sedan tidigare ett VM-guld i klassen 49er FX och är på jakt efter det olympiska guldet 28 juli – 1 augusti!

”Blir det medalj under OS i Paris för någon av de svenska besättningar?”

Ett annat par med goda chanser för medalj är Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson. Dahlberg har sedan tidigare ett silver under de olympiska spelen men vill nu gå ett steg längre. Seglingen 470-klass med mixed besättning avgörs 2 augusti – 7 augusti.

Judo är en sport i OS i Paris

Judo

Judo är en tuff sport att utöva under OS i Paris, både då den fysiska utmaningen är stor, men också då tävlingen kan vara över efter en match. Marcus Nyman är en idrottare som har goda chanser att gå långt! Nyman gör sitt sista OS och vill avsluta på topp. Han har sedan tidigare två VM-brons i karriären.

”Här hittar vi Sveriges yngste deltagare!”

Inom judon hittar vi också Sveriges yngsta deltagare i truppen i dessa olympiska spel. Tara Babulfath är endast 18 år gammal men är på jakt efter medaljer! Tidigare i år tog hon hem ett OS-brons trots sin ringa ålder.

Bordtennis i olympiska spelen

Bordtennis

När Mattias Falck som var med och vann lag-EM, har ett EM-guld i herrdubbel och dessutom är ett VM-guld i dubbel endast är reserv i OS-truppen, så förstår man direkt att Sveriges trupp är av absolut högsta klass. 

Laget kommer till OS i Paris under ledning av förbundskaptenen Jörgen Persson som trots sina sju försök som spelare aldrig lyckades komma hem med en medalj. På herrsidan har laget med Truls Möregårdh, Anton Källberg och Kristian Karlsson goda chanser att ta sig långt. Precis som vanligt inom bordtennisen handlar det om att hamna på rätt sida av slutspelsträdet och slippa det kinesiska laget.

I singelspelet finns också där en chans för alla tre spelare att gå långt. Truls Möregårdh får räknas som det största hoppet då 22-åringen sedan tidigare har ett VM-silver i bagaget. Bordtennisen tar plats på det olympiska schemat i Paris mellan 27 juli – 10 augusti.

Handboll

Fyra gånger tidigare har Sveriges herrar varit framme i OS-final! Nu siktar man på att för första gången gå ett steg längre. Herrarna kommer till OS i Paris 2024 med en bra lottning där man är favoriter att vinna sin grupp med Spanien, Kroatien, Tyskland, Slovenien och Japan. 

Kan Sveriges herrar vinna olympiska spelens ädlaste medalj i handboll 2024?

 

Sveriges damer är också kvalificerade för de olympiska spel som äger rum i Paris 2024. Här söker damerna den första svenska medaljen i historien, vilket man helt klart har chansen till. Laget är rankat som fjärde högst av spelbolagen innan tävlingarna. Frankrike är som många gånger tidigare favoriter.

Handbolls-damerna jagar medaljer i Paris!

Brottning

Jonna Malmgren heter det stora hoppet med blågula färger på brottarmattan i Paris. Jonna är en del av 53-kilosklassen i Paris och är utan tvekan ett stort medaljhopp på förhand. Med en världsranking på nummer två, och en guldmedalj från EM i bagaget så är hon på plats i Paris för inget annat än att stå överst på prispallen!

Skytte i sommarspelen 2024

Skytte

Victor Lindgren heter Sveriges stora hopp i skytte! Svensken tävlar i luftgevär 10 meter och han kommer från en sensationell vinst under VM i luftgevär 2023. Victor har sedan dess belönats med Svenska Dagbladets idrottsstipendium. Vi kan följa Victor och hans skytte 27 juli – 28 juli i jakten på medaljer.

Förändringar i programmet – Sommarspelen 2024

OS i Paris 2024 kommer att få se ett par förändringar mot tidigare upplagor. Förändringarna är inte häpnadsväckande och gemene man kommer nog inte ens att märka av dessa. De förändringar som sker är nämligen inte på någon sport som gemene man klassar som någon av de större.

Förändringar sker i fyra olika sporter under OS i Paris 2024. De sporter som påverkas är gång, kanot, segling och skyttesport. 

Så förändras OS-programmet från Sommarspelen 2020

Friidrott

 • 50 km gång för herrar ersätts med en mixed lagtävling

Kanot

 • Enmannssklasserna i kajak K-1 200 meter för damer och herrar tas bort
 • Tvåmansklassen i kajak K-2 1000 meter för herrar ersätts med K-2 500 meter
 • Tvåmansklassen kanot C-2 1000 meter för herrar ersätts med C-2 500 meter
 • Nya tävlingar i extrem kanotslalom för damer och herrar införs

Segling

 • Nya tävlingar i kiteboard för damer och herrar införs
 • Klassen finnjolle (enmansjolle, tungvikt) för herrar tas bort
 • Dam och herrklasserna i 470 (tvåmansjolle) ersätts med en klass med mixad besättning

Skyttesport

 • Mixad lagtäving i trap ersätts med mixad lagtävling i skeet

Vi finns även på X!

Axel Andersson, bettingproffs

Axel Anderson

Bettingproffs och spelläggare

Om skribenten

Jag heter Axel Andersson och är ett stort sportfan sedan barnsben som föddes med en stryktipskupong i handen och en Newcastletröja på magen. Engelsk fotboll har alltid legat mig nära hjärtat och forsätter göra. Även tennis och dart är två sporter som ligger nära mitt hjärta. Just dessa tre sporter har hjälpt mig att kunna leva på spel senaste 6 åren.

Vill du hänga på mina andelsspel hittar du dem här.